Keresés
-18O
Budapest
2021.01.25., hétfő (Pál)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Az 5. helyre ugrott a Buda Folk Band Saját gyűjtés című lemeze a WMCE-toplistán

Az 5. helyre ugrott a Buda Folk Band Saját gyűjtés című lemeze a WMCE-toplistán

Szaghmeiszter Máté- 2016.02.04. 15:16
310
Februárban az 5. helyre ugrott a Buda Folk Band Saját gyűjtés című lemeze a világ legrangosabb világzenei toplistáján, a World Music Chartson (WMCE), úgy, hogy már az előző hónapban is szerepelt a top 20-ban; akkor a 13. helyen állt - közölte a lemezt kiadó Fonó Budai Zeneház az MTI-vel csütörtökön.

A rangos listát 24 ország 50 világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján állítják össze és teszik közzé minden hónap 1-jén a www.wmce.de honlapon. Ebben a hónapban - ahogy az előzőben sem - más magyar album nem került fel a listára. A Buda Folk Band harmadik önálló lemezének anyagát az októberi budapesti Womexen mutatta be.

"A népzene természete magában hordozza az állandó változást és az egyéni önkifejezést. Mi, magyarok az első hangrögzítő eszközök megjelenésétől kezdve élen járunk saját népzenei hagyományunk gyűjtésében. Ahhoz, hogy jobban tudjunk tájékozódni benne, elengedhetetlen a még élő paraszti közösségek megismerése. Amikor az eredeti, falun játszott népzene hangfelvételek, gyűjtések formájában városi környezetbe kerül, megteremti saját maga fennmaradását, és új zenei gondolatokat ébreszt. Ezen a lemezen is ilyen dalokat, a paraszti kultúra emlékeiből a magunk stílusában értelmezett saját gyűjtésünket szeretnénk megosztani" - idéznek a lemezborítóról a Fonó közleményében.

A Buda Folk Band legközelebb szombaton lép fel a Kerekes Banddel együtt az Akváriumban, február 12-én pedig a Zeneakadémia Solti-termében adnak önálló koncertet. A WMCE tagjai rádiós világzenei szakemberek, akik egymástól függetlenül választják ki az európai kiadók által a közelmúltban publikált több száz album közül azokat, amelyek szerintük az adott hónap legjobb lemezei. A Fonó kiadványai közül az elmúlt években sikerrel szerepelt ezen a listán Lajkó Félix Mező című lemeze, a Karaván Família albuma, a Buda Folk Band Magyar világi népzene című albuma, Herczku Ágnes Bandázom és a Romano Drom Colors című lemezei, valamint a Zűrös Banda első lemeze - idézik fel. Más kiadóktól a Söndörgő és a Romengo lemezei értek el sikereket.

Hozzászólások