Keresés
-18O
Budapest
2021.01.20., szerda (Fábián, Sebestyén)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • A World Press Photo kiállítás idén is ablakot nyit a világ legszomorúbb és legszebb pontjaira

A World Press Photo kiállítás idén is ablakot nyit a világ legszomorúbb és legszebb pontjaira

Helstáb Laura- 2016.09.22. 16:38
1233
A természet és az ember drámai és gyönyörű pillanatait tárja elénk a 2016-os World Press Photo kiállítás.

Forrás:Off Média/Helstáb Laura

"Amikor egy fotográfus megnyomja a kamerája gombját, azt a pillanatot dokumentálja, megmenti az idő eltűnését. Ha ez a pillanat elvész, elvész a hozzá fűződő történet is" - így fogalmazott Mazen Darwish a 2016-os év díjainak kiosztásakor. A 42 díjazott fotós, akiknek a képeit mától Budapesten is láthatjuk, történeteket, drámai sorsokat rögzített egy kattintással, elhozva a világ távoli pontjainak eseményeit hozzánk. Megrázó képeket láthatunk a menekültek útjáról és a világot sújtó természeti katasztrófákról, mint például a nepáli földrengés. Az idei év díjnyertes fotója itt készült, a magyar határon: egy ausztrál fotós, Warren Richardson fekete-fehér képben örökítette meg, ahogy egy menekült átad egy csecsemőt a drótkerítés lyukán Szerbia és Magyarország között.

Forrás:Warren Richardson

A kiállítás egyik legmeghatóbb anyaga a képsorozat egy idős házaspárról, akik együtt küzdöttek a rákkal életük utolsó évében, és megpróbáltak minél több közös élményt belesűríteni ebbe a fennmaradó időbe.

Forrás:Off Média/Helstáb Laura

A természetfotók a világ távoli tájaira nyitnak ablakot: megdöbbentő a szerzetesek lakhelye Tibetben, és a fotón keresztül is borzongást lehet érezni az ausztrál óceán felől közelítő hatalmas vihar láttán.

Forrás:Off Média/Helstáb Laura

A Díszteremben megtekinthető a Reuters fotósainak kísérő kiállítása, mely szintén a menekült témával foglalkozik Emberár - A modern népvándorlás szemtanúi címmel. A díjazott fotósok között két magyar, Szabó Bernadett és Balogh László is van, akik Pulitzer-díjat kaptak munkájukért.

Forrás:Off Média/Helstáb Laura

A nyertes fotókból álló kiállítás a világ száz országába utazik el, Budapesten szeptember 22. és október 23. között látható a Néprajzi Múzeumban.

Hozzászólások