Keresés
-18O
Budapest
2021.01.28., csütörtök (Károly, Karola)

A Pokémoncsalogató-parti az új őrület Budapesten

Helstáb Laura- 2016.07.22. 16:23
1019
Jól értetted: a Pokémoncsalogató-parti létező dolog, és az új közösségi program a városban.

Amikor még csak távolról szemléltük, mit tesz a játék Amerikában, el se tudtuk képzelni, hogy a parkokban hordában Pokémonokat kereső emberek itt is megjelenjenek. A héten azonban ellátogattunk a Városligetbe, és ahol korábban a fakivágások ellen tüntető aktivisták, ott most mindenhol Pokémon-vadászok lepték el a parkot - videónkon meg is nézheted. Csapatban vagy egyedül, mászkálva, padokon vagy a fűben ülve mélyedt mindenki a telefonjába, és leste a felbukkanó Pokémonokat. Utánajártunk a jelenségnek.

{instagram}BIGbDUKDrdV{/instagram}

{instagram}BH-RdbbAbE8{/instagram}

Az egyik játékos kérdésünkre azt mondta, azért vannak itt ennyien, mert itt vannak olyan pontok, amik idecsalogatják a Pokémonokat, így könnyebb őket elkapni. Azt is hozzátette, hogy szerinte jó a játék, mert kivisz a természetbe, mászkálni, felfedezni kell benne, és olyan dolgokat is észrevesz a környezetében, amit korábban nem.

Itt nem a Pokémonokra gondolt, hanem arra, hogy a játékba Pokéstop néven be van építve az összes szobor, emléktábla vagy érdekesség a városban, például szép homlokzatok, kutak, ahol különböző dolgokat lehet szerezni (pl. Pokélabdákat). Emellett ezekhez a helyekhez kapcsolódnak a pokémoncsalogató bulik – a játékosok nyelvén lureparty-k – is, ugyanis itt lehet olyan csalikat elhelyezni, amik odahívják a környékről a Pokémonokat. Egy-egy csali fél óráig hat, az alkalmazáson belül lehet megvenni, és a környéken levő játékosok mind részesülhetnek a kedvező hatásából.

{instagram}BICrQ99A1l_{/instagram}

„Ilyenkor percenként bukkannak fel a ritka Pokémonok, és mindenki elkaphatja őket” – mondta egy másik játékos. Azt is megtudtam tőle, hogy Facebook-csoportokban értesítik egymást az aktuális lureparty-k helyéről, mert a játékba beépített térkép a távolabbi helyeket nem mutatja. Vannak fix helyek, ahol szinte egész nap megy a buli, mert mindig kirak valaki egy csalit: ilyen a Városligetben például a Kertem mögötti hármas Pokéstop, ahol három szobor és emléktábla van közel egymáshoz, és ha mindegyiknél aktivizálnak egy csalit, az extra-erősen hat. „Az első héten még a Millenáris volt a felkapott hely, aztán mellette, a Lövőház utcában az egyik kocsma” – tette hozzá. Több vendéglátós is meglátta már a fantáziát a dologban, ezért vannak, akik direkt Pokémoncsalit helyeznek el a helyen, hogy odavonzzák a játékosokat.

A lureparty persze nem magyar jelenség, a világon mindenhol ezt csinálják, itt van pár nemzetközi példa:

{instagram}BIArV0khTNE{/instagram}

{instagram}BIG9aHSgGuM{/instagram}

{instagram}BIGAWmjjZ5f{/instagram}

Ennek a játéknak tehát két hét alatt sikerült elsöpörnie évezderek civilizációs fejlődését, mert miről is van szó? Egy virtuális valóságra épülő okostelefonos játék segítségével az emberek csoportosan, összefogva vadásznak a természetben. Civilizáltak vagyunk és a legmodernebb kütyüket fogjuk a kezünkben, de az ősi ösztönök ugyanazokat a köröket íratják le velünk - a játék pedig nem más, mint ennek a primitív rendszernek az újraélése.

Hozzászólások