Keresés
-18O
Budapest
2021.03.04., csütörtök (Kázmér)

A jég olvad, de a költészet marad

Offmedia- 2016.11.11. 22:06
906
Sarkvidéki programokkal indul a november.

A címben lévő gondolattal zárta a könyvéről folytatott beszélgetést Gunnar D. Hansson, aki a „Sarkvidéken innen és túl” című rendezvény sorozat első meghívott vendégeként volt jelen a programsorozat megnyitóján. A több helyszínen zajló programokra november 7. és december 5. között számíthatunk, amik az Északi-sarkvidék körüli témákra fognak fókuszálni. Első állomásként, a Dán Nagykövetség által szervezett megnyitón a „Sarkvidékünk jövője” című kiállítást tekinthettük meg, ami a sorozat végéig várja az északi tájak iránt érdeklődőket a Premier Kultcaféban. A kiállítás felhívja a figyelmet a klímaváltozásra, a sarkvidéki egyedülálló természetre, az őslakosság közösségi életére és mint minden északi területnél, az együttműködésre.

Az est további részében Gunnar D. Hansson, dán író, költő beszélt Lomonoszov-hátság című könyvéről amit egy 2009-ben véghez vitt sarkvidéki expedíción írt meg, teljes egészében a hajóút alatt. Elmondta, hogy ez a 6 hetes út egyfajta pszichoanalízisként is szolgált a számára, ami segítette önmaga megismerésében és a kötet megírásában. A művében több irodalmi hivatkozást is találunk, hol Homérosz bukkan fel, hol pedig Shakespeare. A beszélgetés azzal zárult, hogy párhuzamot vont az északi sark olvadása és a versek eltűnése között. Kifejtette hogy lehet hogy a jég olvad és egyre kevesebb verses kötet jelenik meg, de ahogy ő látja, az északi sark és maga a költészet fogalma az állandó.

A eseménysorozat következő állomásán, 13. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon (november 8-13.), külön tematikus részt állítottak össze az Északi-sarkvidéknek, „A jég hátán” címmel. A vetítéseken dán, grönlandi, kanadai, német, norvég és orosz dokumentum filmeket láthatunk majd a filmvásznon.  Most hogy lassan nálunk is röpködnek majd a mínuszok, nem lehet rossz olyan helyekről filmeket nézni ahol tutira sokkal hidegebb szokott lenni! A fesztivál programját és a helyszíneket itt tekinthetitek meg. Ezeket a vetítéseket egy angol nyelvű panelbeszélgetés vezeti fel november 11-én a Blinken OSA Archívumban, amelynek résztvevője a sarkvidéki program két kurátora, Scott MacKenzie és Anna Westerstahl Stenport, Oksana Sarkisova, a Verzió Fesztivál igazgatója, Gunnar D. Hansson, a Göteborgi Egyetem professzora és Eva Belova, A föld, ahol mamutok szunnyadnak rendezője.

December 1-től pedig Jacob Kirkegaard hangművész, „Isfald - Live” című új munkáját ismerheti meg a magyar közönség a Lärmben. Az projektje egy installáció, amit úgy kell elképzelni, hogy egy elsötétített teremben tizennégy, az olvadó jég hangját játszó hangszóró van elhelyezve a padlószint alatt. A művész 1 hetet töltött azzal Grönlandban, hogy a leszakadó gleccserdarabok hangját mikrofonokkal rögzítse és felvegye az olvadó jég hangját.

A program zárásaként pedig Martin Breum dán író, újságíró - ő mellesleg az Északi-sarkvidék szakértője -előadását hallgathatjuk meg, aki beszámol a 2013-ban, egy északi-sarki expedíción szerzett élményeiről a Kino Cafe moziban. Az előadást az idei Skandináv Filmfesztivál egyik sikerfilmje, A Thule-akták vetítése követi, amely az 1968. január 21-én a grönlandi Thule mellett lezuhant, atomtöltetet szállító amerikai bombázó történetét dolgozza fel.

Akinek megjött a kedve egy kis északi hideghez, annak meleg szívvel ajánljuk ezt a programsorozatot.

Szöveg: Rőhringer Diana / MTI

Képek: Rőhringer Diana /Embassy of Denmark

Hozzászólások