Keresés
-18O
Budapest
2021.01.17., vasárnap (Antal, Antónia)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • A Fesztiválzenekar 200 millióval kevesebbet kap a fővárostól, le kell mondaniuk egy turnét

A Fesztiválzenekar 200 millióval kevesebbet kap a fővárostól, le kell mondaniuk egy turnét

Szaghmeiszter Máté- 2016.04.29. 12:43
351
Egy külföldi turnét, több budapesti nagyzenekari hangversenyt, valamint számos ifjúsági és egyéb koncertet kényszerül lemondani a Budapesti Fesztiválzenekar, miután idei fővárosi támogatása 260 millió forintról 60 millióra csökken. A BFZ tiltakozásul flashmobot szervez május 7-én Budapesten - jelentette be Fischer Iván zeneigazgató.

A YouTube videómegosztón közzétett üzenetben a karmester hangsúlyozta: több mint harminc éve, hatalmas odaadással szolgálják Budapest zenei életét, többek között a kisgyerekeknek szóló kakaókoncertekkel, a fiataloknak meghirdetett éjféli hangversenyekkel, a népes törzsközönségüknek szóló számtalan fellépéssel és a tízezrek által a Hősök terén élvezett szabadtéri koncertekkel.

"Budapest vezetősége most úgy döntött, hogy megfosztja a budapestieket ezeknek a koncerteknek jelentős részétől" - fogalmazott Fischer Iván, hozzátéve: a 200 millió forintos elvonás hirtelen, a szezon közepén, mindenféle konzultáció nélkül történt. A döntés következtében el fog maradni harminc iskolai Hangszerkóstoló program, tíz gyermekopera-előadás, a Müpában három nagyzenekari hangverseny és decemberben egy éjféli koncert a Millenárison. A BFZ nem tud elmenni idén tíz idősek otthonába, elmarad három templomi Bach-hangversenye, három elhagyatott vidéki zsinagógába tervezett fellépése, a hátrányos helyzetű gyerekeknek szervezett három koncertje, de a zenekarnak le kell mondania egy külföldi turnét is, melynek során a Ravennai Fesztiválon, Vilniusban, Rigában és a szentpétervári Fehér Éjszakák Fesztiválján szerepelt volna - sorolta Fischer Iván. A zeneigazgató elmondása szerint a BFZ minden koncertet meg szeretne tartani, de a zenekar hosszú távú biztonsága érdekében nem tehet mást. "Budapest többet érdemel: olyan városvezetést, amely jó gazdaként gondoskodik a város kultúrájáról" - fogalmazott.

Fischer Iván bejelentette, hogy május 7-én nagy flashmobot szerveznek Budapest egyik terére, ahová elhívják Tarlós István főpolgármestert is. A Fővárosi Közgyűlés április 27-i ülésén döntött arról, hogy a BFZ éves támogatását a tavalyi 260 millióról idén 60 millió forintra csökkenti, a költségvetés nyári módosításakor azonban a közgyűlés visszatérhet a zenekar támogatásának kérdésére. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területért felelős főpolgármester-helyettes ekkor elmondta, hogy a BFZ az államtól jelentős, több mint egymilliárd forintos támogatást kap, Tarlós István pedig arról beszélt, hogy a főváros nagyra értékeli a BFZ tevékenységét, és a támogatással önként vállalt feladatot teljesít az önkormányzat. "Nehéz körülmények között is kiharcoltuk és kicsikartuk" legalább ezt a hatvanmilliós támogatást - hangsúlyozta a döntés meghozatalakor a főpolgármester.

MTI

Hozzászólások