Keresés
-18O
Budapest
2020.11.30., hétfő (András, Andor)

5 nem szokványos látványosság Budapesten

Helstáb Laura- 2016.10.26. 15:30
11365
Hova vinnél egy turistát a városban? A Hősök terére, a Várba, a Margitszigetre, a Lánchídhoz? Budapest ennél extrémebb látnivalókat is kínál - azoknak is, akik azt hiszik, már mindenhol jártak.

Kelenföldi hőerőmű

Forrás:Helstáb Laura

A hőerőmű kívülről lerobbant épület, belül viszont kísérteties folyosókon át eljuthatunk a régi irányítóterembe, amit ma már nem használnak, gyakran adják ki viszont filmforgatási és a fotózási helyszíneknek. A fenti képen épp egy sci-fi divatanyag fotózásán asszisztáltam, a hely ugyanis szuper környezetet teremt minden ilyesminek - például az Y.LD by Doramojzes futurisztikus, nyári férfi kollekcióját is itt fotózták. Civilként ritkán tekinthetünk be ebbe az űrbőlszakadt térbe, de néha szerveznek ide városi sétákat.

Wekerletelep

Forrás:Wikipedia - Indafotó/toldym

A lakótelep építését Wekerle Sándor miniszterelnök kezdeményezte 1908-ban, a Sárkány család egykori birtokán. 17 év alatt 1007 házat és 4412 lakást húztak itt fel szabályos, megtervezett alakzatban, valamint iskolákat, óvodákat, rendőrkapitányságot és polgármesteri hivatalt. A telep főterét és az erdélyi stílusú kaput (a képen) Kós Károly tervezte a sugaras utcák csomópontjában. A Wekerletelep az Ebenezer Howard-féle "Garden City movement" egyetlen magyar megvalósulása: úgy alakították ki, hogy teljes mértékben önfenntartó legyen. A tévénézők számára a Barátok köztből lehet ismerős, amelynek a kültéri jeleneteit itt forgatják.

Ecseri piac

Forrás:Flickr/Andrea Wright

Budapest legnagyobb bolhapiaca egyben múzeuma is a régi tárgyaknak: szinte mindent megtalálhatunk itt a régi fényképezőgépektől kezdve a gramofonokig. Bár az alapárak nem mindenhol "bolhapiaciak", alkudni mindig lehet, és érdemes is. Szombaton éri meg a legjobban kinézni, bár a piac hétköznap is nyitva van, olyankor jóval kevesebb árus van kint.

Paloma

Forrás:Helstáb Laura

A belvárosban található, eldugott dizájnpalota több tervező pici üzletét rejti. Az boltokat egy régi bérház belső udvarában alakították ki a Kossuth Lajos utcában, a Puskin Mozi mellett, és mintegy 50 dizájner termékeit találhatjuk itt meg.

Fővárosi Szabó Ervin könyvtár

Forrás:Helstáb Laura

Ma Budapest egyik leggyönyörűbb könyvtára üzemel az 1889-ben épült, neobarokk stílusú Wenckheim-palotában. Diákok százai tanulnak az ódon márványkandallók előtti plüssfotelekben, stukkós mennyezet és csillárok alatt, de gyakran turistacsoportokat is végigvezetnek a termeken, amelyek különböző szalonok voltak az egykori palotában. A mai bölcseleti olvasóterem például a szivarszoba volt, az ebből nyíló "madaras terem" a leggazdagabb Wenckheim-lány szobája, párja, az ezüst szalon pedig Wenckheim Frigyes gróf társalgója volt. A legnagyobb olvasóterem (fenti kép) pont az, aminek első pillantásra gondolnánk: bálteremként használták, a mellette található művészeti olvasóterem viszont némileg meglepő módon az ebédlő szerepét töltötte be, és a mai napig az eredeti tapéta és csillár látható benne (lenti kép).

Forrás:Helstáb Laura

A Lonely Planet nyomán.

Hozzászólások