Keresés
-18O
Budapest
2021.01.23., szombat (Zelma, Rajmund)

Így reagáltak a magyar pártok a britek EU-ból való kilépésére

Szaghmeiszter Máté- 2016.06.24. 12:28
650
Minket is érint a döntés, így aztán nem csoda, hogy az összes pártnak van véleménye.

MSZP: Magyarország veszített

Tóbiás József szerint a brit döntés következményeként Magyarországon lassulni fog a gazdasági növekedés, a következő évtizedekben kevesebb uniós fejlesztési forrás érkezik majd magyar településekre, és nyitva  marad az a kérdés, hogy mi történik a Nagy-Britanniában élő és dolgozó 300 ezer magyarral.

LMP: az EU vezetésének hibás politikája eredményezte a britek döntését

Az LMP az Európai Unió vezetésének hibás politikáját okolja azért, hogy a britek a közösségből való kilépés mellett foglaltak állást, a magyar kormány elsőszámú feladatának pedig jelen esetben a Nagy-Britanniában élő magyarok érdekeinek megvédését tartja. 

Ungár Péter kijelentette: a britek döntését tiszteletben kell tartani, az uniót azonban új alapokra kell helyezni, ellenkező esetben több tagállam is hasonló döntést hozhat a jövőben. A politikus kifejtette: több hatáskört kell adni az Európai Parlamentnek az Európai Tanáccsal szemben, eddig ugyanis egyes tagállami vezetők "meg tudtak fúrni" olyan folyamatokat, amelyek az európai emberek többségének támogatását élvezték. Ungár Péter azt is hozzátette, hogy Magyarország érdeke továbbra is az uniós tagság.

PM: a kormány védje meg a Nagy-Britanniában dolgozó magyarokat!

Szabó Tímea, az ellenzék párt társelnöke sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a magyar kormánynak mindent meg kell tennie, hogy a szigetországban dolgozó 300 ezer magyar munkavállalónak ne kelljen hazatérnie a "kilátástalan helyzetbe".

Jávor Benedek, a párt EP-képviselője hangsúlyozta, az európai közösségnek azon kell gondolkoznia, miként hozhat létre egy erősebb, demokratikusabb, átláthatóbb és a problémákra jobb válaszokat adó uniót, és hozzátette, az európai együttműködés gyengülése Oroszország érdekeinek kedvez, ezért a magyar kormány nem "asszisztálhat" tovább ehhez a folyamathoz.

Jobbik: az EU gondolja végig koncepcióját!

Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján az EU történetének egyik legnagyobb pofonjaként hivatkozott a brit referendum eredményére. Kiemelte ugyanakkor, hogy ez egyfajta esélyt is jelent, hogy az EU újragondolja: továbbra is a "központosítás és a diktatúra útján halad", és mellőzi a nemzetállamok akaratát, vagy revidiálja korábbi koncepcióját és a nemzetek Európájának letéteményese lesz. Utóbbival elkerülhetik az esetleges dominóeffektust, ami az EU széthullásához vezetne - mondta, kitérve arra is: bízik benne, hogy a továbbiakban a kelet-közép-európai országok hangját is meghallják Brüsszelben.

Az unióból kilépést firtató kérdésre azt felelte: a Jobbik kivár az ügyben, azonban ha az unió nem képes tanulni a brit leckéből és tovább halad ezen az úton, akkor minden politikai erőnek végig kell gondolni, hogy érdemes-e e közösség tagjának maradni.

KDNP: Fájdalmas Magyarország számára a döntés

A kisebbik kormánypárt közleményében úgy értékelt, hogy a britek unióból való távozásáról szóló döntés fájdalmasan érinti Magyarországot, a magyarokat és az egész EU-t. A KDNP és a magyar kormányzat is Európa-párti, de Brüsszelnek oda kell figyelnie az uniós polgárok hangjára - írták, hozzátéve: az unió vezetői nem törekedhetnek a nemzetállamok gúzsbakötésére. A Brexit - gazdasági következménye mellett - az EU értékválságáról és sok esetben tehetetlenségéről is szól - értékeli a kisebbik kormánypárt.

Cikkünket hamarosan frissítjük Kósa Lajos (Fidesz) 13 órakkor kezdődő sajtótájékoztatóján elhangzottakkal.

Hozzászólások