Keresés
-18O
Budapest
2021.01.19., kedd (Sára, Márió)

Október végéig tarthat a poloskainvázió

Offmedia/MTI- 2016.09.27. 13:44
847
A zöld vándorpoloska pár hete lepte el az otthonokat. Nemcsak mindenhol ott vannak, hanem lámpaoltás után megőrülnek, és össze vissza repkednek. A szakértők szerint pedig az első fagyokig biztosan maradnak.

Forrás:Wikipedia

Főként a meleg időjárás kedvezett az észak-afrikai eredetű zöld vándorpoloska elszaporodásának Közép-Európában, így Magyarországon; a nagy számú, a lakásokba is "beköltöző", büdös rovarok az első fagyokig, várhatóan október végéig okoznak kellemetlenséget  - nyilatkozta a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára.

Aponyi Lajos közölte, hogy a zöld vándorpoloska az emberre nem veszélyes, ugyanakkor kárt tesz a zöldségekben, gyümölcsökben, például a paprikában, paradicsomban, almában, körtében. Ahogyan az időjárás hűvösebbre fordul védetett helye keresnek, és így a lakásokban is megjelennek. A "lakásfoglalás" ellen szúnyoghálóval, a növényi kártétellel szemben növényvédő-szerekkel lehet védekezni, de ebben az esetben figyelembe kell venni a növényegészségügyi várakozási időt. Így a termés folyamatos szedése esetén rovarölő-szeres védekezésre már nemigen van lehetőség.

Elszaporodásukat a régióban a kereskedelem, az utazások gyakoribbá válásával a  "a zsebimport", valamint az éghajlatváltozás segítette elő - mondta. A melegebb klíma ugyanis lehetővé teszi a zöld vándorpoloska áttelelését, így tavaszi újbóli kártételét. A nyár közepére, illetve végére szaporodnak fel újra. Ellenük a megelőző védekezés a hatásos, ott, ahol az egyéb kártevők ellen rendszeresen védekeznek a zöld vándorpoloska sem tud elszaporodni. A teljes termőterületen egységesen kell védekezni - hívta fel a figyelmet Aponyi Lajos. A főtitkár úgy vélekedett, hogy a zöld vándorpoloska kártételével, miután már megtelepedett az országban a továbbiakban is számolni kell, mennyisége pedig az időjárás függvénye. A zöld vándor poloska mellett sok a - szintén nagyon büdös - ázsiai márványos poloskais az országban, amely szintén inváziós kártevőnek számít, de egyelőre még kevesebb van belőle - tette hozzá.

Hozzászólások