Keresés
-18O
Budapest
2021.01.23., szombat (Zelma, Rajmund)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Halk csobogás, illatos pázsit, egyelőre kerítések nélkül - megújult a Ferenc tér

Halk csobogás, illatos pázsit, egyelőre kerítések nélkül - megújult a Ferenc tér

Fiji- 2016.09.28. 15:10
862
A IX. kerületi Ferenc tér a revitalizációs projektnek köszönhetően jelentősen átalakult. A csúszós bálnák és a domináns fehér szín már a múlté, azonban még mindig van hová fejlődni.


A Ferenc tér évekkel ezelőtt jelentős átalakuláson ment keresztül, azonban sok dolog nem működött megfelelően, ezért a teret még az ott élő lakosság sem használta. Az önkormányzat most újfent meglátta a benne rejlő lehetőségeket, de most egy olyan tér kialakítása volt a cél, amelyet használnak és szeretnek a helyi lakosok. Ebből kifolyólag megszületett a közösségi tervezés gondolata, melynek köszönhetően az emberek, vagyis a tér valódi használói is szerepet kaptak a tér kialakításában.

A párbeszéd segített a környezet struktúrálásában. A térre nagyon sok ülőalkalmatosság került, a kihasználtságot pedig semmi sem bizonyítja jobban, mint például az, hogy ottjártunkkor voltak, akik a padon ülve olvastak vagy éppen csak beszélgettek. A tér használójának az illatos pázsitnak, a lombos fáknak és a mini szökőkutaknak köszönhetően igazán természetközeli élményben lehet része.

A kis "csobogók" mellett a téren található még egy hatalmas kör alakú szökőkút, amely szépnek ugyan nem szép, de az ember nem bírja ki, hogy lapos felületének vízfolyását ne érintse meg. Mellékesen, a legtöbb közterületi szökőkúthoz hasonlóan ez sem ivóvíz.

Kérésre kialakításra került még egy pavilon, amely gyülekezőtérként fog funkcionálni. Mindezek mellett a Ferenc tér a futóknak is kedvez, a tér köré futócsíkot raktak le. A korábban megtartott lakossági fórumokon elhangzottak alapján kutyák nem mehetnek be a parkba, azonban néha-néha feltűnik egy-egy eb.

 
A felújítás során nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy egy szerethető és minden gyerek (így a mozgássérültek számára is) számára alkalmas játszóteret hozzanak létre. Az alapfelszereltség (pl. hinta, csúszda) mellett itt található az ország egyik olyan libikókája (Pillangó névre keresztelték), melyet súlyosan mozgássérült és halmozottan sérült gyerekek is tudnak használni. [Az én tetszésemet mégis a földbe süppesztett fekete minitrambulin nyerte el.]


 
Végül, de nem utolsósorban érdemes említést tenni arról, hogy a  projekt keretében két teret nyitottak össze, azonban jelenleg ennek az a következménye, hogy  - hiába tilos! - a kerékpárosok rendszeresen áthaladnak rajta, amellyel zavarják a relaxálni vágyókat, illetve veszélyforrást is jelentenek. Továbbá érdekes még a szemetesek koncepciója. A parkban elvileg dohányozni tilos, azonban a szemetesek cigarettaelnyomó résszel felszereltek.


Zárásként, pedig a Ferenc tér legnagyobb pozitívuma amellett, hogy állandóan őrzik, egyelőre még nincs körülhatárolva kerítéssel, amiért nagyon hálásak vagyunk.

Hozzászólások