Keresés
-18O
Budapest
2021.01.19., kedd (Sára, Márió)
  • Főoldal
  • Gazdaság
  • Tartható a 2 százalékos költségvetési hiánycél az elemzők szerint

Tartható a 2 százalékos költségvetési hiánycél az elemzők szerint

Offmedia- 2016.02.08. 18:38
354
Tartható a bruttó hazai termék (GDP) arányában 2 százalékos költségvetési hiánycél 2016-ban az MTI-nek hétfőn nyilatkozó elemzők szerint, akik a friss januári államháztartási adatokra reagáltak.

Az államháztartás központi alrendszere 92,2 milliárd forintos többlettel zárt januárban a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közlése szerint. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta: jó pályán van a költségvetés, nőnek az adóbevételek, a lakossági fogyasztás, és február-márciusra várhatóan beérkezik a tavaly elmaradt, mintegy 500 milliárd forintos uniós támogatás is. Hozzájárult a kedvező adathoz az is, hogy míg tavaly az első negyedévben már felfuttatták a 2007-2013-as uniós ciklus támogatásai miatti költségvetési kifizetéseket, az idén nem volt ilyen - tette hozzá. Az elemző szerint a pluszos egyenleg megerősíti, joggal csökkenthette az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a kamatozó kincstárjegyek kamatát. A költségvetésnek most kisebb a finanszírozási igénye, "ezért nem sietnek a devizakötvény kibocsátással sem" - jegyezte meg a K&H vezető elemzője.

Németh Dávid úgy látja, nehéz kikalkulálni hogyan hat az építőipari áfacsökkentés a költségvetésre, mert nem tudni mennyivel nőhet a termelés volumene ennek hatására. Inkább a közvetlen támogatások, például a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) lehet nyomon követhető - jegyezte meg. Az elemző felhívta a figyelmet az állami tartozásokra az egészségügy vagy oktatás területén, amelyek kifizetése befolyásolja a költségvetés egyenlegét. A K&H vezető elemzője szerint a fogyasztás a tavalyihoz hasonló ütemben nőhet, és ez további adóbevétel-növekedést eredményezhet.

Barczel Vivien, az Erste Bank elemzője szerint is kedvező a januári adat, úgy vélte, a gazdaság és a fogyasztás bővülése hozzájárul ahhoz, hogy megfelelően alakuljanak a bevételek az idén. Elmondta: az év utolsó hónapjaiban többletes szokott lenni a költségvetés, azonban az uniós bevételek elmaradása miatt ez tavaly nem így alakult. A januári adat azért meglepő, mert a költségvetés jellemzően "orrnehéz", az év elején szokott deficites lenni - fejtette ki. Az Erste elemzője nem számít többletre az államháztartásban a következő hónapokban. Mint mondta, kérdéses terület az államháztartás alakulása szempontjából az a kormányzati cél, hogy minél több uniós forrást hívjon le Magyarország.

MTI

Hozzászólások