Keresés
-18O
Budapest
2021.01.22., péntek (Vince, Artúr)
  • Főoldal
  • Gazdaság
  • Tarlós: részben mégis finanszírozza az EU a 3-as metró felújítását

Tarlós: részben mégis finanszírozza az EU a 3-as metró felújítását

Szaghmeiszter Máté- 2016.07.15. 15:46
504
A főpolgármester reagált a sajtóhírekre, miszerint óriási hitelt kell felvennünk.

Forrás:MTI/Jászai Csaba
Tegnap még úgy tűnt egy Népszabadságos cikk alapján, hogy hatalmas hitelt kell Budapestnek felvennie a 3-as metró felújítása miatt, mivel az Unió pénzzel nem fogja támogatni azt, most egy nappal később Tarlós István sajtótájékoztatón cáfolta az értesülést...részben.

A főpolgármester azt mondta: az EU megkeresésükre csütörtök este kilenckor azt válaszolta, örömmel vesz részt a projekt részfinanszírozásában. Továbbá - az Európai Bizottságnál a projektért felelős válasza szerint - egyeztettek az Európai Beruházási Bankkal, hogy tudnák-e finanszírozni a projekt támogatáson felüli részét. Elmondta, az unió az 3-as metró - szerelvény- és infrastruktúra - felújítását "egy kompakt egységként" kezeli. A szerelvények felújítását hitelből finanszírozzák - jegyezte meg.

A teljes projekt elszámolható költsége várhatóan 205,5 milliárd forint. Ebből az infrastruktúra felújításra eső rész 137,5 milliárd, amire elvileg az EU 85 százalékos támogatást adhat. Természetesen azt még nem tudni, hogy milyen mértékű támogatást ad majd az unió. A főpolgármester hangsúlyozta: "szóba nem kerül az, hogy a metrófelújítás valami mamuthitelből történne".

Konstruktív egyeztetés folyik a kormánnyal a "hiányzó rés betöméséről", melyet egyelőre úgy tűnik a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által biztosítható kamatmentes hitellel pótolnának. Kérdésekre válaszolva elmondta, informális számok alapján most, a szaktárcával egyetértésben 60 százalékosnál kevesebb uniós támogatásra nem számítanak.

Hozzászólások