Keresés
-18O
Budapest
2021.03.08., hétfő (Zoltán)
  • Főoldal
  • Gazdaság
  • Black Friday helyett lehet ma a Ne vásárolj semmit napot is ünnepelni

Black Friday helyett lehet ma a Ne vásárolj semmit napot is ünnepelni

Helstáb Laura- 2016.11.25. 11:46
1656
A Black Friday mellett ma tartják a nemzetközi Ne vásárolj semmit napot is, hogy felhívják a figyelmet a fogyasztói társadalom problémáira.

Forrás:iStock/Getty

Először 2004-ben tartottak Magyarországon Ne vásárolj semmit napot (Buy Nothing Day), nagyjából azzal egyidőben, hogy a Black Friday akciók is kezdtek egyre népszerűbbé válni. Az egynapos vásárlási szünetet most már a világ több mint hatvan országában bevezették, ahol a kezdeményezéshez csatlakozók nem költekeznek november utolsó péntekén.

De miért jó nem kihasználni a legnagyobb akciókat?

Arról nem is beszélve, hogy Amerikában haltak már meg Black Firday-en az erőszakos tömeg miatt, az emberek többsége elfelejti a legalapvetőbb dolgot, ha akciót lát: hogy ha leárazva vesz meg valamit, akkor is többet költ, mint ha nem venne semmit. A Ne vásárolj semmit nap egy összefogás a krónikus túlfogyasztás ellen: a dolgok jelentős részére, amit megveszünk, valójában nincs is szükségünk, és a leárazás ennek tipikus példája. A Millward Brown piackutató idei reprezentatív felmérései szerint a magyar vásárlók kifejezetten akcióvadászok, még ha megengedhetik maguknak a drágábbat, akkor is inkább akciós termékeket vesznek.

A ne vásárolj semmit napot nemcsak a Black Friday miatt, hanem azért is tartják pénteken, mert a magyarok ezen a napon vásárolnak a legtöbbet. A túltermelés és túlfogyasztás következménye pedig az egyre több hulladék felhalmozása és a környezetünk teljes kizsákmányolása. Ahelyett tehát, hogy ma a boltokba rohannánk olcsón vásárolni, úgy is dönthetünk, hogy nem tesszük, és nemcsak a pénzünket fogjuk megspórolni, hanem a Föld erőforrásait is.

A Ne vásárolj semmit nap alkalmából a Nyugati téren szórólapot és pénztárcazárjegyet osztanak, és tervezik a járda lezárását is, hogy megakadályozzák a vásárlást.

Hozzászólások