Keresés
-18O
Budapest
2021.01.28., csütörtök (Károly, Karola)

Magyarországon is rohamosan terjednek a drónok

Szaghmeiszter Máté- 2016.04.21. 00:51
372
Jelentős mértékben nő Magyarországon is a drónok, vezető nélküli légijárművek száma, amelyek komoly veszélyforrást is jelenthetnek - írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

Forrás:Getty/Europress

A Nemzeti Közlekedési Hatóságtól kapott tájékoztatásra hivatkozva a lap azt írta, Magyarországon nincs pontos adat arról, hogy mennyi drón van forgalomban, mivel a kizárólag magáncélú felhasználásnál nem szükséges a hatósági engedélyt beszerezni. A becsült adatok és az árak csökkenése alapján kimondható, hogy exponenciális növekedésről van szó.

Az NKH Légügyi Hivatala eddig több mint száz kereskedelmi célú drónhasználatra adott ki engedélyt, amelynek díja 19 ezer forint, az eseti légtérengedély pedig háromezer forintba kerül. Felhívták a figyelmet arra, hogy bár engedély nem minden esetben kell, de a használót teljes jogi felelősség terheli a használat során bekövetkezett balesetekért, károkért, a légiközlekedés szabályainak megsértéséért. A végleges jogszabály kidolgozása már zajlik, uniós szinten 2016-tól várható a drónok polgári légtérbe való fokozatos integrációjának megkezdése, a végleges szabályozás 2018-ra születhet meg - írta a lap.

Hozzászólások