Keresés
-18O
Budapest
2021.01.20., szerda (Fábián, Sebestyén)
  • Főoldal
  • Gazdaság
  • Hat izgalmas üzlet nyitott meg Budapesten egy hónapra - ne maradj le!

Hat izgalmas üzlet nyitott meg Budapesten egy hónapra - ne maradj le!

Helstáb Laura- 2016.04.02. 10:42
855
Hat kiadatlan üzlet virágzott ki, telt meg újra élettel és izgalmasnál izgalmasabb termékekkel, kiállításokkal Budapest-szerte a Nyitva! Fesztivál keretében.

A KÉK (Kortárs Építészeti Központ) által meghonosított fesztivál arra ad lehetőséget a fővárosban, hogy egy hónapig kreatív projektek költözzenek a kiadatlan üzletekbe, ingyen megkapva a helyiséget a kibontakozásra. Ezzel nemcsak az eddig bedeszkázott kirakatok mögött rejtőző üzlethelyiségek válnak láthatóvá, hanem olyan alkotók is, akik valami tartalmasat tudnak hozzáadni a főváros színes kultúrájához. Pár üzletben mi is jártunk a megnyitó napján, pénteken, és nagyon pozitív tapasztalatokkal távoztunk. A projekt egyik legnagyobb előnye, hogy igazán közel hozza a magyar dizájnt a vásárlókhoz: a boltokban személyesen találkozhattunk és beszélgethettünk a tervezőkkel, akik mindenhol nagy örömmel fogadtak minket, sőt, több helyen még az alkotás folyamatába is be lehet kapcsolódni. Ezzel valami olyasmit nyújtanak ezek az üzletek, amit egyik plázában sem kapunk meg: a személyesség élményét.

Nano: az apróságok boltja (Villányi út 8.)

Budán a Villányi úton egymás mellett rögtön két szuper boltot találhatunk: a 8-as szám alatt az apróságok birodalmát építették meg, ahol nemcsak a gyerekek, hanem a kutyusok is különleges élményben részesülhetnek a Sixfeet design jóvoltából. A fesztivál alatt gyerekfoglalkozásokat, rendhagyó biológiaórákat és diabétesszel kapcsolatos oktatást tartanak a boltban, ahol számtalan apró kincs és gyerekruha mellett festhető fal, felragasztható tetkók és mesekönyvek is várják a kicsiket (de a mi esetünkben a nagyok is meglehetősen élvezték a dolgot, amiről az a kifestett kaktuszcserép is tanúskodik a falon.

A 10-es szám alatt a bolt egyik felében a Hungary To Go Magyarországot és Budapestet feldolgozó grafikákkal díszített bögréit, plakátjait és pólóit vásárolhatjuk meg, a másik felében pedig RePityke és több ökodizájn-tervező – a Sharolta, a Norsy, a Cirrhopprecycle, a Réthy Fashion és a RenaiChance – fogott össze egy közös bolt megnyitásáért, ahol ott helyben is láthatjuk az alkotás folyamatát.

Áttérve Pestre, a Bakáts téri Szputnyik régóta üresen tátongó üzletébe most a Cimbi és a Madula Műhely vitt új színt, közösön képviselve a nagyvárosba becsempészhető zöld és fenntartható megoldásokat. A Cimbi a kidobásra ítélt molinókat és reklámhálókat gondolja újra táskák formájában, a Madula Műhely workshopjain pedig kreatív foglalkozások várják a látogatókat, többek között növényültetéssel, újrahasznosítással.

RePityke design és Hungary to Go (Villányi út 10.)

A Paulay Ede utca 19-es szám alatt a Verkstaden jóvoltából fiatal grafikusok szitanyomott és újrahasznosított ruháit találhatjuk meg a popup boltban, ahol keddenként mozizást, hétvégénként pedig szabó-varró, kreítív workshopokat rendeznek. A Hurrican Press print stúdió vasárnaponként a Risograph-nyomtatás világába vezeti be a látogatókat az üzletben, ahol mindezek mellett beszélgetős esteken találkozhatunk a Heinrich Studios dizájnereivel és munkáival, valamint a pakk_art által képviselt fiatal képzőművészek alkotásaival.

A V. kerületi Vitkovics Mihály utca 5. szám alatt megnyílt Gondnok egy rendhagyó galéria, ahol egy kísérleti jellegű kiállítás debütál a fesztiválon. Kádár László, nyugdíjas teremőr – a Gondnok – leplezi le napról napra a 30 művész által becsomagolva küldött alkotásokat, a kiállítás megnyitója pedig az utolsó napon lesz.

Közvetlenül mellette, a 3-as számot vette ki a DOOR elnevezésű kezdeményezés, melynek célja, hogy ajtót nyisson a különböző kultúrákra. A multikulti kreatív műhelyben a bútortervezéstől kezdve könyvkötésig sokféle tevékenységben részt vehetünk, valamint meg is vásárolhatjuk a műhelyben készült tárgyakat.

Végül pedig a plakátművészet előtt tiszteleg a Kazincy utca kiállítása, a Budapest Like, ahol a Magyar Plakát Társaság művészeinek alkotásai láthatók egy hónapig a Nyitva! Fesztiválon.

Hozzászólások