Keresés
-18O
Budapest
2021.01.16., szombat (Gusztáv)

Februárban visszatért a kiskereskedelmi forgalom lendülete

Szaghmeiszter Máté- 2016.04.05. 10:27
320
A januári fékezés után februárban visszatért a fogyasztás lendülete, a kiskereskedelmi forgalom volumene 6,5, a naptárhatással kiigazított adat szerint 6,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Januárban az eladások volumene csupán 1,7, a naptárhatással kiigazítva 2,2 százalékkal nőtt. A fogyasztás 32. hónapja megszakítás nélkül bővül éves összehasonlításban. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,9 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene a januári 1,4 százalékos visszaesés után. A nem élelmiszer jellegű cikkek és az üzemanyagok forgalma is fellendült, 7,5, illetve 9,1 százalékkal nőtt az előző havi 6,0, illetve 4,4 százalékos emelkedést követően.

Idén január-februárban a forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 4,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,8 százalékkal nőtt az értékesítés volumene. A KSH megjegyezte, hogy a tavaly márciusban életbe lépett vasárnapi zárva tartásnak a kiskereskedelmi forgalom volumenének alakulására gyakorolt hatása csak hosszabb időszakra vonatkozó adatokból lesz majd kimutatható.

MTI

Hozzászólások