Keresés
-18O
Budapest
2021.01.23., szombat (Zelma, Rajmund)

Eltűnőben a magyar középosztály

Offmedia- 2016.09.22. 11:45
801
Magyarországon egyre csak nőnek a különbségek.

Forrás:iStock/Getty

A világon megkétszereződött a középosztályba tartozók száma az elmúlt évtizedekben, az általuk birtokolt vagyon pedig háromszorosára nőtt: Magyarországon és a szomszédos országokban azonban sajnos nem ez a tendencia figyelhető meg. Az Allianz legfrissebb globális vagyonosodási jelentésében arról számol be, hogy Magyarország pénzügyi helyzete nem változott, a javak elosztás viszont annál inkább, az egyenlőtlenségek jelentősen megnőttek.

A középosztályba tartozók száma, a nemzeti vagyonból való részesedése nálunk jobban csak Horvátországban és Romániában csökkent. Ez azonban a képnek csak egy szelete. A helyzet ugyanis az, hogy utóbbi államokban – derül ki a jelentésből – nem a középosztály eróziója, hanem az általános felemelkedés áll a jelenség mögött, miközben Magyarországon egyértelműen látszik a lecsúszás. Itt tehát az alsóbb rétegek közé kerülnek sokan, akik korábban még tehetősebbnek számítottak. - írja az azenpenzem.hu.

A gazdagok tehát még gazdagabbak, a középosztály pedig egyre kisebb, és egyre többen csúsznak le belőle a szegényebb rétegekbe: mostanra már csak a háztartások mintegy 10 százalékának van megtakarítása, sok helyen már a szülők, nagyszülők tartalékait élik fel - olvasható egy idén publikált felmérésben.

Hozzászólások