Keresés
-18O
Budapest
2021.01.20., szerda (Fábián, Sebestyén)

Elfogadták a 3-as metró felújítási szerződését

Helstáb Laura- 2016.04.27. 11:00
327
A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén 28 igen, 1 tartózkodás mellett elfogadta a 3-as metró felújításáról szóló szerződést, novemberben kezdődhetnek a munkálatok.

Forrás:MTI/Máthé Zoltán

A szerződés szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 139,5 milliárd forinttal támogatja a BKV Zrt. metrófelújítási projektjét, ebből az összegből megújulhat a 3-as metró vonala.

Az elfogadott előterjesztés szerint 3-as metróvonal rekonstrukciós munkálatai szinte egy időben, novemberben kezdődhetnek meg az északi, a Lehel tér és az Újpest-Központ állomás közötti, valamint a déli, a Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér közötti szakaszon. Az építkezések alatt ezeket a szakaszokat lezárják, a metró rövidebb útvonalon közlekedik majd, az utasokat pótlóbuszokkal szállítják

A déli és északi szakasz építésének ideje alatt a középső szakaszon a metró csökkentett üzemidőben, hajnali fél öt és este nyolc óra között járna, így a hosszabb üzemszünet és a hétvégi vágányzárak idején ott is elvégezhetők egyes felújítási munkák. A déli és északi szakasz újbóli forgalomba helyezése után a középső szakaszt tervezik majd lezárni.

A metróvonal forgalomba helyezésének határideje 2019. június vége, a korszerűsítési munkák kivitelezésének teljes befejezése 2019. szeptember 30.

A dokumentum szerint alapkövetelmény a meglévő helyzet javítása, üzembiztos állapot kiépítése 80 kilométer/órás sebesség biztosítása mellett. A biztosítóberendezés és az automata vonatvezető rendszer funkcionálisan továbbra is kielégíti a forgalmi, technológiai igényeket, ezért alapvetően mechanikus elemek - autostop, váltóhajtómű - szükség szerinti cseréjére, valamint a sínáramkörök, a jelzők felújítására van szükség, ami további 20-25 évre biztosítja a megfelelő üzembiztonságú működést.

A projekt keretében az állomásokat és a felszíni épületeket is felújítják. Felvonókat telepítenek az Újpest-Központ, a Gyöngyösi utca, a Forgách utca, a Lehel tér, a Nyugati pályaudvar, a Deák Ferenc tér, a Corvin negyed, a Nagyvárad tér, a Népliget és a Határ út állomáson. Új mozgólépcsőt építenek az Újpest-Városkapu, a Gyöngyösi utca, a Dózsa György út, a Lehel tér, a Nagyvárad tér valamint az Ecseri út állomásokon.

Csárdi Antal (LMP) kérdésére válaszolva Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes elmondta, szándékukban áll az állomások akadálymentesítése, és ahol nem lesz lift, ott más megoldást próbálnak majd találni, akár mozgólépcső használatával.

(MTI nyomán)

Hozzászólások