Keresés
-18O
Budapest
2021.01.22., péntek (Vince, Artúr)

Az új és a használt lakások piaca is jelentősen nőhet idén

Szaghmeiszter Máté- 2016.02.17. 11:35
332
A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hatására nemcsak az új lakások forgalma, hanem a használt lakások iránti kereslet is jelentősen megnőhet idén.

Az Otthon Centrum (OC) ingatlan franchise hálózat elemzési vezetője, Soóki-Tóth Gábor szerdai sajtótájékoztatóján hozzátette: az előrejelzésük szerint a lakáspiaci adásvételek száma elérheti idén a 150-155 ezret. Tavaly, az eddigi adatok szerint, 135 ezer adásvételt kötöttek, ami 20 százalékos növekedés az előző évhez képest. Az elemzési vezető szerint a főváros mellett elsősorban a nyugati országrészben, a Balaton környékén és a nagyvárosok térségében várható élénkebb lakáspiaci forgalom idén.

Elmondta, hogy az igénylésre jogosultak 10-20 százaléka adhat be támogatási kérelmet, a 2016-2019 közötti 4 évben országosan 50-100 ezer közötti csokot igénylő családra számítanak. Az új építésű lakásokra bevezetett 5 százalékos áfa hatására, valamint a csoktól várt keresletélénküléssel számos, korábban leállt projektet indítanak újra a fejlesztők. A kiadott építési engedélyek alapján idén az új lakások építése elérheti a 10-12 ezret - tette hozzá.

Soóki-Tóth Gábor az árakról elmondta, hogy 2012-óta folyamatosan emelkednek. Az új lakások ára a fővárosban és az agglomerációban februárig 20-30 százalékkal is nőtt tavaly decemberhez képest. A kereslet élénkülésével idén még nem tudnak lépést tartani az ingatlanfejlesztők, így rövidtávon nagy régiós eltérésekkel 5-25 százalék közötti árnövekedésre lehet számítani az új lakások piacán - ismertette. Tavaly a használt ingatlanok között a legnagyobb, 40 százalék körüli áremelkedés a fővárosi panellakások átlagárában volt. A fővárosi családi házak és a hagyományos szerkezetű társasházi lakások átlagárai 19, illetve 24 százalékkal nőttek.

A nyugati országrészben az átlagárak 7-11 százalékos növekedést mutattak a családi és téglaépítésű lakások esetében, a panellakások átlagára ennek duplájával, 21 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A használt társasházi téglalakások és a családi házak ára 8-10 százalékkal nőtt Pest megyében és a nyugati országrészben. Közlése szerint az értékesítéshez szükséges idő a használt családi ház esetében közel hat hónap. A leggyorsabban a panellakások találtak vevőre tavaly, átlagosan egy hónap alatt, ami fele a korábbi évben szükséges időnek - tette hozzá.

Hozzászólások