Keresés
-18O
Budapest
2021.01.28., csütörtök (Károly, Karola)

A szolgáltató szektor húzta fel a GDP-t az első negyedévben

MTI- 2016.06.07. 12:00
310
A bruttó hazai termék volumene az első negyedévben 0,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a piaci szolgáltatások emelték, az ipar kissé, az építőipar jelentősen csökkentette a növekedési ütemet - közölte a KSH.

Egyedül a piaci szolgáltatások tudtak növekedni idén, az első negyedévben. Emelkedése nélkül gyakorlatilag csökkent volna a GDP.

Az iparban a hozzáadott  érték 0,7 százalékkal, az építőiparban  27,5 százalékkal csökkent. A mezőgazdaság termelése 3,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakáétól.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 0,4 százalékkal emelkedett, az előző negyedévhez viszonyítva 0,8 százalékkal csökkent. Eközben a szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 3,0 százalékkal nőtt. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátásban 6,4 százalékos, a  szállítás, raktározás 3,1, az információtechnológiai szolgáltatások terén  3,8százalékos volt a növekedés.

Hozzászólások