Keresés
-18O
Budapest
2021.01.19., kedd (Sára, Márió)
  • Főoldal
  • Gazdaság
  • A kormány támogatja, ösztönzi az innovációs megoldásokat, főleg úgy, hogy ellehetetleníti őket

A kormány támogatja, ösztönzi az innovációs megoldásokat, főleg úgy, hogy ellehetetleníti őket

Szaghmeiszter Máté- 2016.05.02. 13:00
280
Fónagy János sajtótájékoztatón ismertette a kormány álláspontját a taxis vs uber csatáról.

Forrás:Getty images

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Fónagy János a taxis szervezetekkel folytatott egyeztetést követő sajtótájékoztatón elmondta: A taxis tevékenység szabályozásával a magyar kormány kifejezetten a jogellenes tevékenységet akadályozza, és továbbra is támogatja, ösztönzi az innovációs megoldásokat - igaz az utóbbinál nem teljesen világos, hogy mire értette.

Fónagy János közölte: a megbeszélésen ismertette a kormány múlt hét szerdán elfogadott jogalkotási kezdeményezéseit, és arra kérte a taxis szervezeteket, hogy az egész rendszer áttekintésére tegyenek javaslatot. A megbeszélésen a taxisok felvetették, hogy az ellenőrző hatóságok - a rendőrség, az adóhatóság, a közlekedési hatóság, a kormányhivatal - tevékenysége nincs összehangolva, és szóvá tették a fix díjazás korlátait, illetve a fővárosi drosztok kérdését - mondta az államtitkár. A fix díjazás korlátaira tett megjegyzések különösen érdekesek, hisz ezt anno maguk a taxisok erőszakolták ki.

Fónagy János emlékeztetett arra, hogy a kormány múlt hét szerdán döntött a jogosulatlan és jogszabályellenes taxizással szembeni fellépés újabb eszközeiről. Az államtitkár felidézte, hogy a 2016 februárban életbelépő kormányrendelet lehetővé tette a jogosulatlanul taxizóknál a rendszámtábla levételét, továbbá március 11-től az engedély nélküli taxis diszpécserszolgálatot ellátó szervezeteket 300 ezer forintra bírságolhatják. Az államtitkár szerint az Uber tevékenysége Magyarországon ezen intézkedések hatására valamelyest visszaszorult, új utasokat már nem vettek fel, a meglévőket fogadták be, ezzel együtt a cég a jogszabályellenes tevékenységet nem szüntette meg.

Az új javaslat szerint:

1. Személyszállítási szolgáltatás engedély nélküli végzése esetén a sofőrt 9 hibaponttal büntetik

2. Ismételt szabályszegés esetén újabb 9 hibaponttal büntetik, az így összegyűlt 18 hibapontnál a vezetői jogosítványt hat hónapra visszavonják.

3. A járművet első alkalommal fél évre, ismételt szabályszegés esetén pedig három évre kivonhatják a forgalomból.

4. A diszpécser szolgálat akkor is büntethető lesz, ha neki ugyan van engedélye a tevékenységre, de annak nincs, aki számára a szolgáltatást ellátja.

5. Akár az adott oldalt is blokkolhatják egy évre.

Kérdésre válaszolva Fónagy János elmondta, hogy további taxis demonstrációról nem volt szó a megbeszélésen. Állítása szerint a korábbi taxis megmozdulás és a múlt heti szigorítás között nincs összefüggés, bár az eléggé életszerűtlen, hogy puszta véletlen lenne az időzítés. Az államtitkár szerint a parlament tavaszi ülésszakán elfogadhatja a legkésőbb keddig benyújtandó törvénytervezetet.

Hozzászólások