Keresés
-18O
Budapest
2021.01.23., szombat (Zelma, Rajmund)

A Fővárosi Közgyűlés döntött az éves költségvetésről

Offmedia- 2016.02.17. 15:39
308
Kormánypárti képviselők szerint nehéz gazdasági környezetben is stabil és kiszámítható büdzséje lett a városnak, az ellenzék szerint viszont a költségvetéssel tovább növekednek Budapest adósságai és problémái.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadta Budapest idei költségvetését. Az első napirendi pontban tárgyalt büdzsét, melyet főleg kormánypárti képviselők szavaztak meg, az önkormányzat bevételét 228 milliárd forintban, míg kiadásait 313 milliárd forintban állapította meg. A 85 milliárd forintos hiányt az előző évi költségvetés 70 milliárd forintos maradványának igénybevételével, valamint hitelekből finanszírozzák majd.

Bagdy Gábor, pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes azt mondta: nehéz helyzetben gazdálkodik ugyan a fővárosi önkormányzat, a költségvetés azonban biztosítja a működést és a szükséges fejlesztéseket. Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok pedig kijelentette: a költségvetés stabil és kiszámítható.

Az MSZP szerint egy, a kormánynak kiszolgáltatott költségvetést fogadott el a közgyűlés. Kifogásolták azt is, hogy 2010-hez képest 200 milliárd forintos hiányt halmoztak fel.

A Jobbik úgy látja, a büdzsé valójában "szegénységi bizonyítvány", hiszen fejlesztésekre csak akkor hagy lehetőséget, ha azok elengedhetetlenül szükségesek.

Az LMP szerint a főváros vezetése a folyamatos vagyonfelélés ellenére csak több megalapozatlan bevétellel tudta elkészíteni a költségvetést. A DK válságban látja Budapestet, a PM szerint pedig az eladósodás és a szűkölködés évei jönnek a fővárosnak.

A képviselők döntöttek a szmogriadó alatt korlátozandó gépjárművek körének kiterjesztéséről is. A módosítás jellemzően a több mint 15 éves autókat érinti, azzal, hogy a korábbi kategóriákat kiterjesztették az Euro-2-es benzines és dízelautókra.

Ahogy korábban írtuk, a közgyűlés több beruházást is jóváhagyott a 2017-es budapesti vizes világbajnoksággal összefüggésben, a döntés egyebek mellett több út felújítását és egy kikötő építését is magában foglalja.

Kiderült az is, hogy az önkormányzat hozzájárul ahhoz, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. 1,9 milliárd forintos hitelt vegyen fel három fürdő fejlesztéséhez: a Palatinus Fürdő 1,2 milliárd forintból, a Széchenyi Gyógyfürdő 500 millió forintból, a Paskál Strandfürdő pedig 200 millió forintból gazdálkodhat.

A közgyűlés 630 millió forintot különített el a hűvösvölgyi villamospálya Riadó út és Versec sor közötti, Ördög-árok melletti támfalának helyreállítására. A testület kötelezettséget vállalt továbbá a 3-as metró felújításának előkészítéséhez szükséges 2 milliárd forintra. A közgyűlés az előterjesztő visszakozása miatt nem tárgyalta azt a javaslatot, amely a 3-as metró pótlásához szükséges buszok beszerzéséről szólt.

Az ülés zárt szakaszában döntöttek arról, hogy továbbra is az eddigi vezető, Kathy-Horváth Lajos igazgathatja a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központot.

MTI nyomán

Hozzászólások