Tíz budapesti és Budapest-környéki vendéglátóhelyen tesztelte a narancsleveket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), komplex helyi és laboratóriumi vizsgálatoknak alávetve őket. Megnyugtató, hogy az alapanyagot mindenütt megfelelőnek találták, és a laboratóriumi vizsgálatok is azt mutatták, hogy a termékek biztonságosan fogyaszthatók, nem tartalmaznak kórokozó baktériumokat.
A személyis és tárgyi feltételek - vendéglátóhely felszereltsége, dolgozók képzettsége - mindenhol rendben voltak, de akadtak pontatlanságok is: gyakori hiba volt, hogy a dolgozók munka közben ékszert viseltek a kezükön, illetve a gépek takarítása nem volt kellően alapos - írják közleményükben.
A frissen facsart narancslevek C-vitamin tartalma szinte megegyezett a narancs mint gyümölcs vitamintartalmával, viszont majdnem kétszer annyi volt, mint az üzletekben kapható, "100 %-os" narancslevekben.
A narancslevek íze, színe és illata alapján a hűtött alapanyagból készülő és a hagyományos technológiával facsart narancslé lett a legjobb.
Az első helyezést a Gerbeaud cukrászda vitte el a narancslevek terén. Második helyezett a Cortesi WestEnd-ben működő üzlete, míg harmadik a Marché Restaurant (M0 Alacskai pihenő) frissen facsart narancsleve lett.