Keresés
-18O
Budapest
2021.01.21., csütörtök (Ágnes)
  • Főoldal
  • Gasztro
  • Gyerekekre lehet veszélyes a forgalomból kivont kölesgolyó

Gyerekekre lehet veszélyes a forgalomból kivont kölesgolyó

Offmedia- 2016.10.20. 18:00
1050
Azonnal jelentkeznek a tünetek, ha probléma van. Extrudált kölesgolyó termékeket vont ki a forgalomból a NÉBIH.

Magas atropin- és szkopolamin tartalom miatt extrudált kölesgolyó termékeket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A termékek fogyasztása elsősorban gyermekeknél jelenthet kockázatot. Probléma esetén a tünetek azonnal jelentkeznek, hosszú távú elhúzódó hatástól nem kell tartani.

Az atropin és a szkopolamin a tropán alkaloidok csoportjába tartozó, mérgező hatású vegyületek. Az atropint gyógyászati célra is alkalmazzák. Jogszabályban meghatározott felső határértékük jelenleg csak kifejezetten csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos élelmiszereknél van. A NÉBIH laboratóriumában mért értékek alapján a tételek fogyasztása gyermekek számára kockázatos lehet. A NÉBIH által mért mennyiségek – a termékek ajánlott mennyiségben történő fogyasztása esetén – a felnőttekre nem jelentenek veszélyt.

Fontos, hogy probléma esetén a tünetek (pl. szájszárazság, pupillatágulás) azonnal jelentkeznek, amivel orvoshoz kell fordulni. A termékek elfogyasztásának hosszú távú egészségkárosító hatása azonban nincs.

Tekintettel a gyermekeket érintő élelmiszerbiztonsági kockázatra a NÉBIH azonnali hatállyal elrendelte a termékek forgalomból történő kivonását. Az élelmiszerek előállítója és forgalmazója is azonnal megtette a szükséges intézkedéseket. A hatóság kéri, hogy aki rendelkezik az alábbi azonosító adatokkal ellátott termékekkel, az elővigyázatosságból gyermeknek ne adjon belőlük.

Az érintett termékek:

1.      Termék neve: Tesco Organic Gluténmentes, extrudált bio kölesgolyó, földimogyorós ízesítésű, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból

Gyártó: I love Bio Kft., 2451 Ercsi, Ipari Park, Biopont u.

Kiszerelése: 75 g

Minőség-megőrzési ideje/tételazonosítója: 18.01.2017. / L 16-0899

Forrás:Nébih

2.      Termék neve: Tesco Organic Enyhén sózott, gluténmentes, extrudált kölesgolyó ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból

Gyártó: I love Bio Kft., 2451 Ercsi, Ipari Park, Biopont u.

Kiszerelése: 150 g

Minőség-megőrzési ideje/tételazonosítója: 09.11.2016. / L 16-0874

Forrás: Nébih

Hozzászólások