Keresés
-18O
Budapest
2021.01.24., vasárnap (Timót)
  • Főoldal
  • Gasztro
  • Fogyatékkal élőket foglalkoztató kávézó nyílt a Vörösmarty moziban

Fogyatékkal élőket foglalkoztató kávézó nyílt a Vörösmarty moziban

Helstáb Laura- 2016.03.10. 16:42
1144
A Vörösmarty Moziban alakították ki Budapest második olyan kávézóját, amelyben fogyatékkal élők dolgoznak.

Egy hónappal ezelőtt a Nem Adom Fel Cafe megnyitását ünnepeltük, és szerdán újabb örömre adott okot a Premier Cultcafe megnyitója. A megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató kávézó megőrzi a mozi eredeti funkcióját: filmvetítéseknek, koncerteknek, és egyéb kulturális programoknak is teret ad majd.

A kávézó személyzete és Kárász Róbert
Forrás:Helstáb Laura

Az 1935-ben épült Vörösmarty mozi másfél éve zárta be kapuit, és most egy jó cél megvalósulásának köszönhetően nyithatta ki újra. A Fogadj Örökbe egy Macit Alapítvány pályázta meg az üzemeltetését a várostól, hogy egy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató kávézót hozzon benne létre, megőrizve a hely művészmozi jellegét. Az egyik moziteremben akadálymentesített padozatot építettek, amely a hely kávézó részének, illetve koncerteknek és egyéb kulturális programoknak ad majd teret, a másik moziteremben viszont a tervek szerint napi két alkalommal filmvetítés is lesz majd a MANDA jóvoltából – mondta el a megnyitón Kárász Róbert. Mága Zoltán, Prima Primissima díjas hegedűművész rögtön egy virtuóz hegedűkoncerttel demonstrálta is, milyen jó akusztikai adottságokkal rendelkezik a terem.

Mága Zoltán
Forrás:Helstáb Laura

A mozi felújítására fordított 150 millió forintos beruházás az alapítvány jótékonysági árverésein befolyt 27 millió forinton felül nagyobb részben támogatásokból valósulhatott meg. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a megnyitón elmondta, hogy a fővárosi közgyűlés egyöntetűen szavazott a mozi felújításának támogatására. Felszólalt Kocsis Máté is, Józsefváros polgármestere, és az eddigi ötmillió forintos támogatás mellett még három millió forintot ajánlott fel a kávézó befejezésére. Azt is elmesélte, hogy egy korábbi árverésen ő vásárolta meg Kucze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetsége egykori elnökének maciját, akinek az a története, hogy visszavonulása után a politikus neki tartotta a beszédeit, és most rajta – Kocsis Mátén – a sor, hogy ő is elmondja neki az álláspontját. A kávézóban több felajánlott maci is látható, köztük Andy Vajnáé is, aki szintén a projekt kiemelt támogatói között volt, és részt vett a megnyitón is.

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere
Forrás:Helstáb Laura

Törőcsik Mari színművész, a Fogadj Örökbe egy Macit Alapítvány alapítója egészségi állapota miatt személyesen nem tudott eljönni a megnyitóra, szívhez szóló üzenetét azonban mindenki hallhatta az élő, kihangosított telefonos beszélgetések keresztül. Mindenkinek nagyon megköszönte a projekt támogatását, és a kávézó megnyitását azok közé a pillanatok közé sorolta, amelyek felragyognak, ha visszagondol majd rá. Emellett alig várja, hogy kikérhesse a ristrettóját a kávézóban.

Forrás:Helstáb Laura

A kávézó megváltozott munkaképességeűekből álló személyzete profin és lelkesen sürgött-forgott a megnyitón, csütörtöktől pedig várják a vendégeket Premier Cultcafeban, ahol a finom kávé mellett Cserpes tejtermékeket is kaphatunk.

Forrás:Helstáb Laura

Hozzászólások