Keresés
-18O
Budapest
2021.01.17., vasárnap (Antal, Antónia)

A magyarok még a new school rap zenét is rinyálásra használják

Szaghmeiszter Máté- 2016.03.14. 18:59
2016
Brühühü nincs pénzem, DAB! Brühühü elhagyott a nőm, DAB!

A magyarok negatívak. Klisé, de ettől még igaz. Be is bizonyítom, méghozzá az itthon sikeres rapperek zenéi, specifikusabban a szövegei által. Mr Busta? Azon sír, hogy miért nem férfiasabbak a mai fiatalok, miközben ő úgy néz ki, mint egy mozgó Ed Hardy lookbook. Deniz? Vagy az a baja, hogy kevés a fizetés itthon, vagy valaki összetörte a szívét, vagy csak úgy átlagosan a nőkkel van baja, és mellékesen még úgy kollektíven a média is egy nagy szar számára. De itt egy hosszú, 9 perces rinya a magyar old-school hip-hop nagyjaitól tele keserű nosztalgiázással és az "újhullám" fikázásával.

De mégis mi a bajuk az újhullámmal itthon? Mert, ha az, hogy ők nem rinyálnak eleget, akkor megnyugtathatom őket: dehogynem rinyálnak! Itt a tökéletes példa: HRFlow, akinél most tekintsük el a röhejes ténytől, hogy a humán erőforrás szakmája ihlette a nevét, és fókuszáljunk a rinyára.

Érdemes először hang nélkül megnézni a klipet, ugyanis a srác kinézetre a fehér Future. Aztán a zene visszakapcsolása után észrevehetjük, hogy az alap sem a tipikus régimódi scratchelgetés, hanem szinti és egy-két Tyga-s kiállás keveréke. A szöveg viszont már közel sem hasonlít amerikai társaira, hisz nincs benne pénzre, drogokra vagy nőkre menőzgetés, van viszont rengeteg...na mi?...igen rinya. "Az élet kilátástalan" - rappeli HR miközben arany nyakláncot és aranyórát visel. Heee? Oh, és két vészesen unatkozó lány is feltűnik, akik valószínűleg bármit megtennének azért, hogy a ne pigmenthiányos Future-el legyenek egy videóklipben, hanem mondjuk az igazival. Ő legalább fun videóklipeket csinál.

Resting bitch face + "meg akarok halni" fej = ez a kép

Amerikában a hip-hop folyamatosan változik, és minden egyes generáció más témákat dolgoz fel, emiatt az utánpótlás meg is kapja a kritikákat az előző évtized nagyjaitól. A 2010-es évek atlantai rapperei például azt, hogy semmi másról nem tudnak rímelni, mint: csajok, pénz és drogok. A kritikusok viszont afölött teljesen elsiklanak, hogy a mai divatos hip-hop zenék nem is akarnak világmegváltó dolgokról szólni, hisz az a fontos számukra, hogy lehessen rá twerkelni a sztriptíz klubban és a sima klubban egyszerre. Ez a kultúra összeegyezthetetlen a siránkozással, mert ha átemeljük a trendi külsőségeket az USA-ból, miközben a szöveg megmarad a "kis magyar valóság" szintjén, az legalább annyira fake, mint mikor Dopeman elhitte magáról, hogy a nyolcadik kerület olyan kemény, mint Compton.

Hozzászólások