Keresés
-18O
Budapest
2021.01.20., szerda (Fábián, Sebestyén)

Változó sebészeti ügyeleti ellátás és csökkenő gyógyszerárak

Szaghmeiszter Máté- 2016.04.01. 11:50
318
Mától ötvenkilenc gyógyszer ára csökken átlagosan 13,6 százalékkal és megváltozik a sürgősségi sebészeti ügyeleti ellátás Budapesten.

Forrás:Getty images

Két egészségüggyel kapcsolatos változás is történt ma. Elsőként ötvenkilenc gyógyszer ára csökken átlagosan 13,6 százalékkal, amiből a legnagyobb mértékben, mintegy 50 százalékkal egy reflux betegséget kezelő, úgynevezett protonpumpagátló készítmény ára mérséklődik. A legnagyobb mértékű árcsökkentések a skizofrénia és a bipoláris zavarok, valamint az epilepszia kezelésére szolgáló készítmények körében tapasztalható, emellett több asztma, COPD, szív- és érrendszeri betegségek kezelését elősegítő gyógyszerek ára is mérséklődik.

A második fontos változás, hogy április 1-jétől azok az intézmények, ahol van aktív sebészeti ellátás, az év minden napján 24 órában kötelesek fogadni a területi ellátási kötelezettség szerint hozzájuk tartozó betegeket. Azt, akinek nincs bejelentett lakcíme, tartózkodási helye, esetleg hajléktalan, továbbra is az Országos Mentőszolgálat eljárásrendjének meghatározottak alapján a központi ágynyilvántartó adatai szerinti szabad sebészeti kapacitással rendelkező kórházba viszik. Az egészségügyért felelős államtitkárság korábbi közlése szerint a változás egyrészt azt szolgálja, hogy a betegek pontosan tudják majd, hova menjenek, ha sebészeti jellegű problémával küzdenek, másrészt az ügyeleti ellátásban részt vevő szakembereknek nagyobb biztonságot ad az egyértelmű betegút.

MTI nyomán

Hozzászólások