Keresés
-18O
Budapest
2021.01.28., csütörtök (Károly, Karola)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Belföld
  • Új bírósági eljárás kezdődik a korrupcióval vádolt budapesti rendőrök ügyében

Új bírósági eljárás kezdődik a korrupcióval vádolt budapesti rendőrök ügyében

Offmedia- 2016.02.19. 13:51
387
Hatályon kívül helyezte a Szegedi Ítélőtábla a Szolnoki Törvényszék budapesti rendőröket, közterület-felügyelőket, valamint vállalkozókat korrupciós bűncselekmények ügyében elmarasztaló ítéletét, így új bírósági eljárás kezdődik a 2008-2009-ben történt bűncselekmények ügyében.

A táblabíróság Gyurisné Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa kimondta, a megismételt eljárást a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Fővárosi Törvényszék katonai tanácsának kell lefolytatnia. A döntés indoklásában elhangzott: az első fokon meghozott ítélet oly mértékben meglapozatlan, hogy az érdemi felülvizsgálatra alkalmatlan. Az elsőfokú ítélet szerint az ügy első- és a másodrendű vádlottja 2008-2009-ben a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályán teljesített szolgálatot.

A két férfi szoros kapcsolatot alakított ki építési és szállítási vállalkozókkal, közlekedésrendészeti feladatokat ellátó rendőrökkel és a velük együtt járőröző közterület-felügyelőkkel. A két rendőr az összeköttetéseit haszonszerzési forrásnak tekintette, pénz ellenében "elsimította" a vállalkozások különféle szabálytalanságait. A szabálysértések között volt engedély nélküli behajtás, a gépjárművek rossz műszaki állapota, lejárt forgalmi engedély vagy közlekedési szabálytalanság. Akadt olyan eset is, amikor hétvégi kamionstop idején egy tehergépkocsit kísértek el a fővárostól a magyar-román határig, hogy így előzzék meg a rendőri intézkedést. Az érintett gazdasági társaságok gépkocsivezetői között elterjedt a két rendőr elérhetősége, úgy ismerték őket mint akiket probléma esetén hívni lehet, mert megoldják, hogy egy-egy intézkedésnek ne legyen hátrányos következménye.

A törvényszék ötven vádpontban látta bizonyítottnak valamelyik vádlott bűnösségét egyebek mellett telefonlehallgatások alapján. A 66 vádlott harmada volt rendőr vagy közterület-felügyelő, a többiek a szabálytalanságok elsimításáért fizettek. Első fokon 47 vádlottat ítéltek el, 19-et bizonyítottság hiányában felmentettek. Az elsőrendű vádlott hét év, a másodrendű öt év börtönt kapott. A többi vádlottra letöltendő vagy felfüggesztett szabadságvesztést, illetve pénzbüntetést szabott ki a törvényszék.

MTI

Hozzászólások