Keresés
-18O
Budapest
2021.01.25., hétfő (Pál)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Belföld
  • Több mint 22 ezer aláírást gyűjtöttek az óbudaiak a Szent Margit Kórház fejlesztéséért

Több mint 22 ezer aláírást gyűjtöttek az óbudaiak a Szent Margit Kórház fejlesztéséért

Offmedia- 2016.02.03. 19:33
408
A támogatói aláírásokat szerda délután adták át Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárnak.

Az aláírások átadását megelőző sajtótájékoztatón Bús Balázs (Fidesz-KDNP), a III. kerület polgármestere hangsúlyozta: az önkormányzat kezdettől támogatta és gyűjtötte az aláírásokat. Pártpolitikától függetlenül mindenkinek fontos volt, hogy kiálljon a Szent Margit Kórház mellett. Az összegyűlt 22 539 aláírás jelzi, hogy a kórháznak a jövőben is önállóan és az óbudaiak, illetve az északi agglomeráció érdekében kell működnie - tette hozzá.Közölte: azt kérik a kormányzattól, hogy biztosítsa a kórháznak a fejlesztési forrásokat, amikor a budai egészségfejlesztésről dönt.

A III. kerületi polgármester szólt arról, hogy a Budán élők hozzáférése a kórházakhoz rosszabb, mint a pestieké, ezért Budán mindenképpen szükség van kórházfejlesztésre. Szükség van a Szent János Kórház helyett egy korszerű kórházra a középső régióban, de az északi agglomeráció és Észak-Buda ellátása a Szent Margit Kórház felelőssége, ahhoz pedig, hogy ezt a felelősséget a jövőben is viselni tudja, szükség van az intézmény fejlesztésére - fogalmazott. Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház megbízott főigazgatója a fejlesztési terveikről szólva elmondta, szeretnék felújítani a kórház központi műtőjét, kialakítanának egy központi radiológiát és egy új műveseközpontot, továbbá a több mint harmincéves panelépületek energetikai korszerűsítését is el szeretnék végezni.Hozzátette: ezek a kiemelt céljaik, amelyeket önerőből nem képesek megvalósítani, ezért szükségük lenne állami, illetve európai uniós forrásokra. Reményét fejezte ki, hogy az aláírásgyűjtéssel sikerül meggyőzniük a döntéshozókat arról, hogy a Szent Margit Kórház méltó a támogatásra.

Pintér Endre, az aláírásgyűjtést 2015 októberében elindító Óbuda Baráti Kör Egyesület elnöke felidézte: 2006-ban, amikor az intézmény a Szent János Kórház része lett, és a neve is megszűnt, a baráti kör többször kifejezte nemtetszését és reményét, hogy módosul a helyzet.
Szólt arról, hogy a Szent Margit Kórház 120 éves fennállása alatt 75 éven keresztül működött a János kórház kihelyezett osztályaként. A kórház 1981-től "a főváros kezelésében élte fénykorát", majd ez az állapot szűnt meg 2006-ban. Pintér Endre hozzátette: azért kezdeményezték az aláírásgyűjtést, mert a kórházban az elmúlt harminc évben semmilyen komolyabb fejlesztés nem volt, a 2013-ig tartó, a Szent János Kórháznak alárendelt állapot pedig szakmai, szellemi, az épület állagát és műszerezettségét is érintő súlyos kárt okozott.

MTI

Hozzászólások