Keresés
-18O
Budapest
2021.01.27., szerda (Angelika)

Tarlós vs. biciklisták: mi lesz a fővárosi bringás közlekedéssel?

Helstáb Laura- 2016.04.13. 11:00
619
Nagy vihart kavart a budapesti biciklisták körében az tervezet, amelyet az I bike Budapest oldal tett közzé a budapesti kerékpáros közlekedés módosításáról. Tarlós István főpolgármester cáfolja a a kerékpárutak megszüntetését és a fejlesztések visszavonását.

A Magyar Kerékpárosklub kedden posztolt az I bike Budapest Facebook-oldalára egy lefényképezett dokumentumot azzal a kiírással, hogy "Tarlós István döntött: visszaviszi Budapestet a '70-es évekbe, és újra kirobbantja a bringás forradalmat!", mert utasításba adta az általa meghirdetett fejlesztések beszüntetését.

A bejegyzés nyomán több hírportálon is cikk jelent meg, az Index kedden arról írt, hogy az öt pontból álló főpolgármesteri utasítás a budapesti kerékpározás feltételrendszerének felülvizsgálatát tűzte ki célul. "A felülvizsgálat gyakorlatilag az eddigi kerékpáros vívmányok visszanyirbálása lenne" - olvasható a keddi Index-cikkben.

Az ügyben megkeresték Tarlós Istvánt és megkérdezték, hogy valóban tervezi-e a főváros a kerékpárutak megszüntetését. "Egy bicikliutat sem szünetetek meg. De azokon a helyeken, ahol ilyen közel vannak egymáshoz a bicikliutak, plusz a buszsáv is bicikliút, ott a buszsávban egyszerűen letöröljük a piktogramokat. Ez történik, semmi más" - mondta Tarlós István az Indexnek.

A Főpolgármesteri Hivatal keddi közleménye szerint "Rejtélyes rágalmazási kampány vette kezdetét a bulvársajtóban a városvezetés kerékpáros koncepciójával kapcsolatban." Hangsúlyozták: a főpolgármester soha nem adta utasításba a kerékpáros fejlesztések megszüntetését, még kevésbé volt valaha is szó a tömegközlekedés háttérbe szorításáról. Azt írták, 1990 óta soha nem volt annyi kerékpáros fejlesztés, mint a 2010-es választások óta.

Nem tagadták a dokumentum hitelességét, ám a közleményben hozzátették: külön kérdés, hogy vezetői értekezletek jegyzőkönyvei napok alatt internetes újságokhoz kerülnek - "némelyik azonnal átértelmezi azokat" -, de a városháza "visszautasítja a radikálisok fenyegető zsarolását".

(MTI nyomán)

Hozzászólások