Keresés
-18O
Budapest
2021.01.28., csütörtök (Károly, Karola)

Szmogriadó Budapesten és szerte az országban!

Offmedia- 2017.01.24. 09:32
1009
Továbbra is fenntartják a riasztást és a forgalomkorlázást a fővárosban. A levegő minősége káros az egészségre!
A szálló por koncentrációja a riasztási küszöbértéket bőven meghaladja, és érezhető javulás csak szerdán várható. Reggel 6-tól 22 óráig Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód: 0, 1, 2, 3 vagy 4, valamint amelynek a forgalmi engedélyében nincs környezetvédelmi osztályt jelölő kód.

A forgalom a korlátozás következtében alaposan csökkent, de a levegő minősége csak kismértékben javult. Ezért a riasztási fokozat és a gépjárműforgalom korlátozása továbbra is indokolt.

Forrás:Idokep.hu
A forgalomkorlátozás nem terjed ki az M0-s Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében pedig a következő útvonalakra: Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Szépjuhászné útja-Budakeszi út-Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Nagyrét utca-Máriaremetei út-Hidegkúti út-Budapest közigazgatási határa. Az ezekre az útvonalakra szóló mentességet a nagykovácsiak és a remeteszőlősiek lakcímkártyájukkal igazolhatják.

A szabálysértőket a rendőrség 150 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatja.

A Borsonline cikkében pár tanácsot is ad, mi a helyzet szmogriadó esetén:

A szennyezett levegőre különösen érzékeny a gyermekek szervezete, akik egész életükre asztmássá válhatnak, illetve felnőttkorukban az átlagosnál jóval nagyobb eséllyel szenvedhetnek rákos megbetegedésben. Idős, keringési betegséggel élő személyek a lehető legkevesebbet tartózkodjanak a szabadban. Fogyasszunk sok folyadékot, lehetőség szerint együnk vitamindús, magas antioxidáns tartalmú gyümölcsöket, zöldségeket, de alaposan mossuk meg őket! Ne használjuk az autónkat! Ne tüzeljünk hulladékkal, vizes fával, lignittel! Végezhetünk erőteljesebb légzőgyakorlatokat, de szigorúan beltérben, jót tehet az orrmosó kanna használata és a szaunázás is!

Hozzászólások