Keresés
-18O
Budapest
2020.12.01., kedd (Elza)

Séta az autizmusért és más programok az autizmus világnapján Budapesten

Helstáb Laura- 2016.04.02. 12:48
490
Ma van az autizmus világnapja, ennek kapcsán országszerte számos programot, érzékenyítő éttermi akciót, Budapesten pedig sétát, filmvetítéseket és kiállítást is rendeztek.

Séta az autizmusért
Forrás:MTI/Bruzák Noémi

A becslések szerint Magyarországon minden századik gyermek autizmussal él - az állapot genetikailag meghatározott, következtében a társas viselkedés, a kommunikációs készségek és a gondolkodás fejlődése sérül. Nem gyógyítható, ám gyógypedagógiai módszerekkel jól fejleszthető, ezért is fontos felhívni rá a figyelmet. Az ENSZ 2007-ben nyilvánította április 2-át az autizmus világnapjává.

A magyarországi programokat szervező Autisták Országos Szövetsége felhívására országszerte számos városban tartanak sétát és előadásokat, programokat az autizmusról, valamint pénteken és szombaton éttermi érzékenyítő akciót is szerveztek. Az AutSense (autizmus-szenzitív) Éttermek kampányhoz csatlakozott vendéglátóhelyek vállalták, hogy étlapjukat a szervezet olyan vizuális segítséggel gazdagítsa, amely "akadálymentes szolgáltatást" biztosít az autisták számára. Ezzel a vendégek megtapasztalhatják a fejlődési zavarral születettek speciális szükségleteit.

Budapesten Idén hatodik alkalommal szervezte meg a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány a belvároson keresztülvonuló, Március 15. térig tartó sétát, az Uránia Nemzeti Filmszínházban pedig filmvetítést tartanak. Az érdeklődők láthatják az egy autista kislány és szülei mindennapjairól szóló, Maria és én című spanyol dokumentumfilmet, és az Asperger-szindrómás, tízéves Mika történetét bemutató, Ló az erkélyen című osztrák családi filmet.

A Madách téren délután Nők kékben címmel autista gyermekeket nevelő családokról készült fotókból nyílt szabadtéri kiállítás, amelyen Komka Péter, az MTI/MTVA fotóriporterének lencséjén keresztül elevenedik meg négy, autista gyermeket nevelő édesanya és egy fiatal autista lány élete.

A Ragyogjon Kéken (Light It Up Blue) globális kampányhoz csatlakozva idén a Gellért-hegyi Szabadság-szobor és az Uránia Nemzeti Filmszínház kék díszkivilágítást kap, olyan emblematikus épületekhez hasonlóan, mint a londoni Big Ben vagy a New York-i Empire State Building.

MTI nyomán

Hozzászólások