Keresés
-18O
Budapest
2021.01.21., csütörtök (Ágnes)

Pusztító hurrikán söpör végig Amerika keleti partján

Helstáb Laura- 2016.09.02. 10:01
1266
Az Olaszországot megrázó földrengés után újabb természeti katasztrófa fenyeget, szükségállapotot rendeltek el.

Florida és a keleti part

Hurrikánná alakult, erős trópusi vihar csapott le Floridára, Rick Scott kormányzó szükségállapotot rendelt el az állam legnagyobb részében. Az összes állami intézményt, köztük az iskolákat is bezárták.

A Hermina névre keresztelt trópusi vihar csütörtökön, helyi idő szerint későn este érte el Floridát, és a keleti parton - Georgia államon, majd Észak- és Dél-Karolinán keresztül egészen Maryland államig - söpör végig.

A déli szövetségi államban már óriási viharok vannak, özönvízszerű az esőzés, egyes megyékben bokáig-térdig áll a víz az utcákon, a tengerparti részek az erős hullámzás miatt megközelíthetetlenek. A Mexikói-öbölben lévő olaj- és gázkitermelő berendezéseket lezárták. A kormányzó sajtóértekezleten kérte honfitársait, hogy legalább három napra elegendő ivóvizet és élelmiszert szerezzenek be, s a helyszíni tudósítások szerint a floridai fővárosban, Tallahassee-ban már alig lehet ivóvizet kapni. Rick Scott szerint "életveszély van".

Georgia állam kormányzója, Nathan Deal szintén szükségállapotot hirdetett ki az állam ötvenhat megyéjében. Georgiában a heves esőzések és áradások mellett tornádókra is számítanak.

Hawaii

Hawaiin közben véget ért az ítéletidő: a pusztító Madeline hurrikán trópusi viharrá "szelídült", a szigeteken nagyon heves az esőzés.

Új-Zéland

Új-Zélandon szintén szükségállapotot hirdettek tegnap este, miután a szigettől nem messze mélytengeri földrengés volt. A partot végül csak mintegy 30 centiméteres "cunami" érte el, ezért mostanra visszavonták a szükségállapotot.

(MTI nyomán)

Hozzászólások