Keresés
-18O
Budapest
2020.12.05., szombat (Vilma)

Polgári engedetlenséggel tiltakoztak ma reggel a tanárok

Helstáb Laura- 2016.03.30. 09:33
470
És nem csak ők: kedd estig több mint 250 iskola tantestülete és 3 ezer magánszemély jelezte, hogy szerda reggel részt vesz a 8-9 óra között tartandó polgári engedetlenségi akcióban.

Március 15-én Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója arra szólította fel a Kossuth téren tüntetőket, hogy március 30-án álljon le az egész ország egy órára, amennyiben Orbán Viktor nem kér bocsánatot a sértettektől. Mivel ez nem történt meg, itt vagyunk március 30-án, és több helyszínen sztrájkoltak - azaz a törvény szerint polgári engedetlenséget követtek el - a tanárok és támogatóik. Az oktatáspolitika elleni tiltakozást szervező Tanítanék Mozgalom oldalán több ezren csatlakoztak a kezdeményezéshez. A képen látható, amint a a Kölcsey Ferenc Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke a pedagógusokkal való szolidaritása jeleként kockás inget akaszt egy faágra ma reggel, máshol változatos megoldásokkal éltek a "szünet" kitöltésére, például élőláncot alkottak az iskola körül vagy szemetet szedtek.

Forrás:MTI/Koszticsák Szilárd

Pukli István ezúttal a Civil Közoktatási Platform tárgyalóasztalához hívta a kormányt, mondván: két hetet kapnak a tárgyalások megkezdésére, különben további akciókra lehet számítani.

A kormány álláspontja szerint a gyermekek és a pedagógusok érdekét egyedül a párbeszéd és a közös munka szolgálja, és ennek hatékony formája a köznevelési kerekasztal, ahová továbbra is várják az "alternatív kerekasztal" képviselőit - írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Hozzátették, a most újabb követeléseket megfogalmazó és munkabeszüntetést hirdető szervezetek többször meghívást kaptak a köznevelési kerekasztalra, a meghívást azonban egyszer sem fogadták el, ahogy a kerekasztal munkájában részt vevő más szakmai szervezetek létjogosultságát sem. "A párbeszéd és a közös munka helyett inkább a szerdaihoz hasonló politikai akciókat szerveztek és törvénytelenségre buzdítják a tanárokat" - fogalmazott a minisztérium.

Pukli István a korábban megszervezett Köznevelési Kerekasztalt azért nem tartotta megfelelőnek, mert szerinte nem azokkal tárgyaltak, akik a döntéseket hozzák, valódi tárgyalópartnereket akar. Bár azt sikerült elérni, hogy a jelenlegi formájában megszűnik a Klik, továbbra is az állam tartja majd fenn az iskolákat, és egyelőre nem tisztázott, hogy fog működni az új rendszer.

Sipos Imre, köznevelésért felelős helyettes államtitkár a Tv2 szerda reggeli műsorában elmondta, eddig és ezután sem fogja semmilyen retorzió érni a pedagógusokat, amiért részt vesznek a szerdai polgári engedetlenségi akcióban.

Hozzászólások