Keresés
-18O
Budapest
2020.12.05., szombat (Vilma)

Palkovics László szerint maradnia kell a mindennapos testnevelésnek

Szaghmeiszter Máté- 2016.04.07. 10:00
303
Egy munkacsoport már vizsgálja, és akár már szeptembertől csökkenhet a diákok óraterhelése - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az oktatási államtitkár szerdán. Palkovics László - a rádió honlapján közzétett összegzés szerint - közölte azt is: nem opció, hogy a mindennapos testnevelés kikerüljön a rendszerből.

Forrás:Getty/Europress

Két testnevelésórával és egy etikaórával lett több, a megtanítandó és számon kért tananyagmennyiség is megnövekedett, emiatt valamit tenni kell - mondta Palkovics László. Hozzátette: kérték a munkacsoportot, hogy tegyen olyan rövid távú javaslatot, amely akár már szeptembertől csökkentheti ezt a terhelést. Kitért arra is: a mindennapos testnevelés nem járulhat hozzá ehhez negatív módon, hiszen a tornaórára nem kell készülni, és egy órányi testnevelés felüdülést jelent a gyerekeknek.

Arról persze lehet beszélni, hogy mikor tartják ezeket a testnevelésórákat, de úgy érzi, nem szabad megszüntetni őket. Ha megnézik, milyen a társadalmi elfogadottsága a mindennapos testnevelésnek, akkor kiderül, hogy nagyon magas - hangsúlyozta Palkovics László. Ezzel szemben a Pedagógusok Szakszervezete jelezte, hogy a sztrájkbizottsági tárgyalásokon felvetették: mivel nincsenek meg a feltételek a mindennapos testnevelésnek, az órák számát csökkentsék heti háromra.

Az oktatási államtitkár szerint a hit- és erkölcstanóra esetében meg kell vizsgálni, hogy hozzájárul-e az eredeti cél teljesítéséhez. "De ez mindössze egyetlen órát jelent. A kérdés az, mi történik, ha fakultatívvá tesszük vagy integráljuk a történelemórába. Nem biztos, hogy ezzel csökkenni fog a gyerek terhelése" - idézi az oktatási államtitkárt az InfoRádió honlapja.

MTI

Hozzászólások