Keresés
-18O
Budapest
2021.01.25., hétfő (Pál)

Országos Volán sztrájk lesz

Szaghmeiszter Máté- 2016.03.18. 10:45
432
Nincs bérmegállapodás, ezért március 28-tól öt napig sztrájkolni fognak a Volán-társaságok szakszervezetei - mondta az aláíró szervezetek nevében Baranyai Zoltán, a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke. A munkabeszüntetés idején országos átlagban a járatok 75-80 százaléka közlekedni fog.

Na ezek nem járnak majd

A közlemény szerint az alágazati kollektív szerződést aláírók - a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége - a sztrájkról értesítették a munkáltató nevében tárgyaló Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetségét. A Volán-társaságok szakszervezetei hetek óta tárgyalnak a béremelés mértékéről a munkáltató és a tulajdonos képviselőivel, de mostanáig nem sikerült megállapodniuk. Az elmúlt időszakban a kezdeti nullához képest kissé elmozdult a munkáltatói ajánlat, de az érdekképviseletek nem fogadták azt el, mert még mindig nem éri el a munkavállalói oldal időközben jelentősen csökkentett követelését, a 3 százalékos bérfejlesztést és a havi ötezer forintos béren kívüli juttatást.

A szakszervezet közleményében jelezte azt is, hogy a legutóbbi, március 11-i tárgyaláson elhangzott ajánlatát a tulajdonos mostanáig nem erősítette meg írásban. "Nem folyik érdemi tárgyalás, ebben a helyzetben nincs értelme tovább várni, ezért csütörtökön bejelentették az ötnapos sztrájkot, hogy munkabeszüntetéssel kényszerítsék ki a megfelelő béremelést" - idézi a közlemény Baranyai Zoltánt. A még elégséges szolgáltatásról már több mint két hete egyeztetnek, mértékéről csütörtökön megállapodtak. A munkáltatók elkészítették a sztrájktörvényben, illetve a közlekedési törvényben foglaltaknak megfelelő mértékű szolgáltatást biztosító menetrendet, ezt a szakszervezetek elfogadják; ez az alapja annak, hogy jogszerű sztrájkot lehessen indítani. A sztrájk lebonyolításával kapcsolatban van néhány kérdés, amiről még egyeztetnek, hétfőn lesz a következő tárgyalás. A sztrájkot az egész ország területére meghirdették. Mivel az elégséges szolgáltatást biztosítani kell, országos átlagban a járatok 75-80 százaléka közlekedni fog - mondta Baranyai Zoltán.

A menetrendet a munkabeszüntetés előtt minimum két nappal kell közzétenniük a Volán-társaságoknak - tette hozzá. Az érdekképviselet elnöke közölte: később tudnak választ adni arra, hány dolgozó csaltakozik a sztrájkhoz. Azt szeretnék elérni, hogy a szakma minden munkavállalója megkapja a bérfejlesztést, ezért minden munkavállalóra számítanak - hangsúlyozta.

MTI nyomán

Hozzászólások