Keresés
-18O
Budapest
2020.11.23., hétfő (Kelemen, Klementina)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Belföld
  • Nyáron megszűnik a KLIK, de az iskolák továbbra is állami fenntartás alatt maradnak

Nyáron megszűnik a KLIK, de az iskolák továbbra is állami fenntartás alatt maradnak

Szaghmeiszter Máté- 2016.03.22. 10:31
657
Nyáron teljesen megszűnik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az ATV Start kedd reggeli műsorában.

Rétvári Bence elmondta: a parlament tavaszi ülésszakán új szabályozást alakítanak ki, hogy szeptemberre teljesen felálljon a jelenleginél sokkal kevésbé központosított rendszer. Az államtitkár szerint van valós probléma az oktatásban, ez pedig a Klik működése és a diákok túlterheltsége. Úgy fogalmazott: "vannak szakmai kritikák, amelyeket mi is elfogadunk", a kifogásolt szabályozáson javítani kell. A portál az államtitkár bejelentéséhez kapcsolódva emlékeztetett: pedagógusok hosszabb ideje demonstrálnak az oktatási rendszer megváltoztatásáért és a Klik működése ellen.

Noha a KLIK megszűnik, továbbra is az állam tartja majd fenn az iskolákat. Rétvári Bence elmondta, hogy a kormányzat nem tér vissza a 2010 előtti, önkormányzati fenntartású rendszerhez, a döntéseknek azonban közelebb kell kerülniük az intézményekhez. Az államtitkár kifejtette, hogy azért szüntetik meg a Kliket, mert azt érte a legtöbb kritika az elmúlt időszakban, amiért "túlságosan vízfejként, egy helyről irányította az iskolákat". A köznevelési kerekasztal ülésein ezért arra jutottak, hogy érdemes csökkenteni a központi irányítás mértékét - tette hozzá. Rétvári Bence közölte: azt szeretnék, hogy nyárra alakuljon ki az új rendszer, hogy szeptembertől már jól tudjon működni. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormányzat nem képes további anyagi kiadásokat vállalni a közoktatásban. A pedagógusbéreket a korábbi tervek szerint emelik, ennél nagyobb mértékben azonban nem tudják - hangsúlyozta.

MTI nyomán

Hozzászólások