Keresés
-18O
Budapest
2020.09.25., péntek (Eufrozina, Kende)

Négy év alatt újítják fel az Iparművészeti Múzeumot

MTI- 2016.06.01. 10:52
478
2018 helyett várhatóan 2020-ra újulhat meg a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte Iparművészeti Múzeum - írja a Magyar Nemzet szerdai számában.

Forrás:www.imm.hu

Cselovszki Zoltán, a múzeum főigazgatója a lappal közölte, hogy a korábbi tervekkel ellentétben már nem cél a múzeum felújításának 2018 tavaszi befejezése, amely szűk két évet jelentene. A mostani tervek szerint négy évre oszlana el a felújítási munka és annak 25 milliárd forintra tervezett költségvetése, az idei évre ebből kétmilliárd forint jutna, jövőre pedig tízmilliárd forint.

A cikk felidézi, hogy tavaly év végén született kormányrendelet arról, hogy az Iparművészeti Múzeum Hőgyes Endre utcáról nyíló új szárnyával kapcsolatban "Lechner Ödön és Pártos Gyula autentikus tervein nyugvó megépítésének lehetőségét tartalmazó javaslatot" vár a kormány az emberi erőforrások miniszterétől.

A múzeum főigazgatója elmondta: a kormány azt kérte, vizsgálják meg, hogy a Lechner-féle homlokzatra tényleg van-e eredeti terv és azt lehet-e használni. Az új épületszárny a bejáratok miatt is fontos a múzeumnak; most az utcán állnak meg a kamionok, és a járókelők között rakodják át például a külföldről kölcsönzött műtárgyakat, ami a főigazgató elmondása szerint tarthatatlan állapot, ezért mindenképpen be kellett tervezniük az új épületszárnyba egy olyan bejáratot, amin egy kamion befér.

Hozzászólások