Keresés
-18O
Budapest
2020.11.30., hétfő (András, Andor)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Belföld
  • Mérésekkel és orvosi tanácsadással várják az érdeklődőket az "érszűkületnapon"

Mérésekkel és orvosi tanácsadással várják az érdeklődőket az "érszűkületnapon"

Szaghmeiszter Máté- 2016.03.04. 10:35
568
Az eseményt harmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság.

Közleményük szerint a társaság célja idén is az, hogy felhívja a lakosság figyelmét a perifériás érbetegség veszélyeire, mivel a betegség - ha arra gondolnak - egyszerűen kimutatható. Az elmúlt két évben több ezer érdeklődő vett részt az eseményen, és a látogatók 15 százalékánál merült fel az érszűkület gyanúja, őket alapos tájékoztatás után angiológiai/érsebészeti kivizsgálásra vagy háziorvoshoz irányították a szakemberek.

A perifériás érbetegség, közismert nevén az érszűkület, az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája Magyarországon mintegy 400 ezer embert érint. Itt minden második halálesetért a keringési rendszer betegsége a felelős, azaz e betegségcsoport nagyobb halálozási rizikót jelent, mint a rettegett daganatos megbetegedések. A diagnózist nehezíti, hogy e betegség sokáig tünetmentes maradhat - írták. Az érszűkület három fő rizikófaktora - dohányzás, cukorbetegség, mozgásszegény életmód - sokszor együttesen jelentkezik az érintettnél. További kockázatot jelent a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás betegség, a helytelen étkezés, a kóros elhízás és a betegség előfordulása a családban.

Március 17-én 11 és 17 óra között tájékoztató kiadványokkal, rizikófelmérő tesztekkel, orvosi tanácsadással, a betegség megállapítására szolgáló méréssel és a pulzus önvizsgálatának oktatásával várják az érdeklődőket a Corvin Plazaban.

MTI nyomán

Hozzászólások