Keresés
-18O
Budapest
2021.01.21., csütörtök (Ágnes)

Megújult az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet

MTI- 2016.06.21. 15:13
579
Csaknem egymilliárd forintból újult meg az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet.

Poór Gyula, az ORFI főizgatója a keddi átadó ünnepségen elmondta, hogy az energetikai felújítás a több mint százéves Esplanade épületet, valamint a Lukács-udvar két műemléki védettségű épületegyüttesét érintette. A felújítás során kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a világítást, a fűtésrendszer kazánjait és vezetékeit, valamint az egyik épület homlokzat- és tetőszigetelését is elvégezték - sorolta a főigazgató. A beruházás nyomán összességében évente mintegy 37,5 millió forint energiaköltség-megtakarítás várható, ez több mint 40 százalékos költségcsökkentést jelent majd.

Az Esplanade épület hat szintes, 265 ágyas, aktív fekvőbeteg-ellátásra szolgáló létesítmény, míg a Lukács épületegyüttesben 137 ággyal két reumatológiai rehabilitációs osztály, illetve az igazgatás működik. Poór Gyula hangsúlyozta, az intézmény hosszú évek óta pénzügyileg stabil, adóssága, átütemezett számlája nincs. Kiemelte, a mostani és a korábbi beruházásokon kívül vannak még olyan épületek, amelyeket kormányzati segítség nélkül az intézmény nem tud  megújítani, ehhez kérte a kormány célzott támogatását. Mint mondta, a kórház műemléki épületeinek további rendbehozatala, a Lukács-épületegyüttes Duna-part felőli oldala vár még felújításra. Szeretnék a gyermekreumatológiai ellátást is javítani és a kórtermek zsúfoltságán enyhíteni, komfortfokozatán emelni, mindehhez új épületre lenne szükség - mondta a főigazgató.

Forrás:orfi.hu

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár köszöntőjében a főigazgató által kért célzott támogatásra reagálva mondta, minden további kórházfejlesztés, amely érinti a budapesti ellátást és fejlesztést, illeszkednie kell a most alakuló fővárosi kórházfejlesztésbe. Emlékeztetett, az előző uniós ciklusban a közép-magyarországi régió kevés fejlesztési forráshoz jutott, jellemzően más régiók kórházfejlesztéseit tudták megvalósítani, és a következő uniós ciklusban még kevesebb forrás jut majd, így hazai forrásból kell a fejlesztéseket elkezdeni.

Az egészségügyért felelős államtitkár a béremelésről szólva azt mondta, a bértábla tartalmi elemeit ezen a héten közzéteszik. Az egészségügyben dolgozókra a kormányzat hosszú távon számít, ezért a bérfejlesztést is hosszú távra tervezik - tette hozzá. Kiemelte, további tárgyalások zajlanak az ellátást segítő, de nem egészségügyi végzettségű munkavállalók, illetve a védőnők bérhelyzetének rendezése érdekében. Ők sincsenek elfelejtve - fogalmazott az államtitkár.

Hozzászólások