Keresés
-18O
Budapest
2021.03.08., hétfő (Zoltán)

Mától kukáshajó is gyűjti a hulladékot Budapesten

Offmedia/MTI- 2016.08.30. 16:51
940
Munkába állt a Tersus hulladékgyűjtő hajó Budapesten, mely környezetkímélő módon gyűjti be a hulladékot a dunai hajókról és a folyóparti szórakozóhelyekről.

Forrás:MTI/Bruzák Noémi

A hajóra, az azt fogadó ponton és a parti infrastruktúra fejlesztésére mintegy 200 ezer eurót (~65 millió forint) fordított a MAHART PassNave - mondta el a hajó átadásakor Spányik Gábor, a cég ügyvezetője. A projekt sikeres kivitelezésében közreműködött az FKF Nonprofit Zrt. és a Főkert Nonprofit Zrt. is.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, a Garam 2 átépített ponton (zöld kikötő) átadásakor kézenfekvőnek nevezte, hogy a szálloda- és étteremhajókon keletkező hulladékot a vízfelőli oldalon gyűjtsék össze. Így ugyanis

tehermentesíteni lehet a rakpartokat, kisebb lesz a zaj- és a károsanyag-kibocsátás is.

A környezetterhelést csökkentő projekt mintául szolgálhat más városoknak is a Duna partján, ugyanis csak Amszterdamban szállítják el a hajókról a szemetet hasonló módon.

Forrás:MTI/Bruzák Noémi

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára közölte, hogy a Duna magyarországi szakaszán a hajózás feltételeinek javítására - például a kikötők és a hidak fejlesztésére - mintegy 67 milliárd forint áll rendelkezésre. Hozzátette, hogy a Dunán hajón Budapestre érkező vendégek száma az utóbbi időben dinamikusan növekszik, meghétszereződött. Most éves szinten mintegy 160 ezer turista érkezik a magyar fővárosba szállodahajókon.

A hulladékgyűjtő hajó - az első hónapok (a próbaüzem) tapasztalatai alapján mintegy 30-40 köbméter (átlagosan 16 tonna) szemetet tud naponta szelektív formában elszállítani. Ez 7-8 darab, 180 fős, kabinos hajó kiszolgálását jelenti.

Hozzászólások