Keresés
-18O
Budapest
2021.03.05., péntek (Adorján, Adrián)

Már az utcai kamerák képét is látják a budapesti mentőirányítók

MTI- 2016.08.19. 18:00
895
A "Mondja el mi történt" helyett, jön a "Megnézem mi történt"?

Már közterületi kamerarendszer is segíti a fővárosban az Országos Mentőszolgálat mentésirányítóit. A rendszert, amely a mentőszolgálat, a Fővárosi Önkormányzat, a Rendészeti Igazgatóság, a Budapest Közút Zrt., a Siemens Zrt. és a GVSX Kft. együttműködésével készült el.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója elmondta: ha befut egy segélyhívás a mentőkhöz, akkor a mentésirányítónak a bejelentő által elmondott információk alapján kell képet alkotnia arról, mi történhetett a helyszínen. Ez határozza meg a döntéseket, azt, hogy mennyi és milyen mentőerőt küldenek a helyszínre.

Az informatikai fejlesztés révén a segélyhívást fogadó mentésirányító szükség esetén valós idejű kameraképet kaphat egy-egy közterületi baleset vagy rosszullét helyszínéről, élőben figyelheti és elemezheti a történéseket. A látottak alapján nemcsak a szükséges mentőerők kiválasztása, hanem akár a helyszín megközelíthetőségének könnyítése is lehetővé válik, ami emberéleteket menthet - tette hozzá.

Kitért arra, hogy a rendszer Budapest mintegy háromszáz forgalomfigyelő kamerájának képét teszi hozzáférhetővé a mentésirányítók számára, akik szükség esetén a kamera forgatásával, több kameraállás egyidejű használatával, a kép nagyításával aprólékos részletekhez is juthatnak. Például, ha a képernyőn látszik, hogy beszorult sérültek is vannak, akkor azonnal riasztani tudják a katasztrófavédelem egységeit is. A rendszer statisztikák alapján legalább napi 200 esetnél segít majd.

Hozzászólások