Keresés
-18O
Budapest
2021.01.23., szombat (Zelma, Rajmund)

Már a vonatos utazásunkat is megtervezhetjük a Google térképen

Offmedia- 2016.10.12. 15:50
927
Már a teljes magyar vasúti menetrend is elérhető a Google Térképen.

A Google, a MÁV, MÁV-START és a GYSEV együttműködésének köszönhetően mostantól Magyarország teljes belföldi vasúti menetrendje elérhető a Google Térkép online útvonaltervező rendszerében. Ezzel kilencven hazai vasútvonalon, több mint 1200 vasútállomás között tervezhetjük meg az utazásunkat.

A Google Térkép 2007 óta szolgáltat tömegközlekedési adatokat a világ városaiban. A funkció mára a világ 64 országának közel 20 000 városának és több mint 3 millió állomásának közlekedési információit tartalmazza. A helyi tömegközlekedési adatok már több magyar városban is elérhetőek, többek között Budapesten, Miskolcon, Debrecenben és Pécsett.

„Európában, ha nem is elsők, de élen járók leszünk ezzel a franciák, németek, osztrákok után. Mindez azt jelenti, hogy sok millió számítógépen, táblagépen és okostelefonon válunk egyetlen kattintással vagy érintéssel elérhetővé a hazai és külföldi utasaink számára" – mondta Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A Google Térkép használatával az utazás megtervezésekor az utasok komplex tájékoztatást kapnak: a kiválasztott időpontban mely közlekedési eszközöket vehetik igénybe, milyen menetidőre számíthatnak, sőt egy kattintással elérhető a MÁV-START online jegyvásárlási felülete is. Mivel a Google rendszere az egész világon egységes, így a Magyarországra látogató turisták is könnyebben el tudnak igazodni a vasúti közlekedésben akár saját anyanyelvükön, az általuk megszokott módon.

A vasúti menetrenddel kibővült Google Térkép app elérhető Androidon és iOS-en, illetve a maps.google.hu weboldalon. Az útvonaltervezéshez egyszerűen meg kell nyitni az alkalmazást, majd rákattintani a képernyő jobb alsó sarkában található kék nyílra. Ezzel rögtön megnyílik az útvonaltervező felület, ahol megadhatjuk a kiindulási pontot és az úti célt. Ezt követően a vonat ikonra kattintva, megjelennek a lehetséges útvonalak, amelyek közül kiválaszthatjuk a számunka leginkább megfelelőt. Az utazást akár egy későbbi időpontra is megtervezhetjük. Ehhez meg kell adnunk, hogy hány órakor szeretnénk indulni, vagy azt, hogy mikorra szeretnénk megérkezni, és az alkalmazás ennek megfelelően javasol útvonalat. Ennek a rendszernek válik részévé most a MÁV, a MÁV-START és a GYSEV által közösen működtetett 90 vasútvonal és több mint 1200 belföldi vasútállomás.

Hozzászólások