Keresés
-18O
Budapest
2021.01.23., szombat (Zelma, Rajmund)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Belföld
  • Ma van az állatvédők világnapja: így szállíthatod a kutyusod biztonságosan a BKV-n

Ma van az állatvédők világnapja: így szállíthatod a kutyusod biztonságosan a BKV-n

Helstáb Laura- 2016.10.04. 18:26
984
A 4-es metró Szent Gellért téri állomásán négylábúak bevonásával mutatták meg, hogy utazhatunk állattal biztonságosan a tömegközlekedésen.

Az állatok világnapja alkalmából a Rex Kutyaotthon Alapítvány és a BKK közös előadást tartott, mire kell figyelni az állatok metrón, villamoson, trolin, HÉV-en és a buszon való szállításakor.

Forrás:BKK

Kosárban, kézben, vagy pórázon

A rendezvényen elmondták, hogy kisméretű kutyát kézipoggyász méretű, állatok szállítására alkalmas zárt szállítódobozban, ketrecben vagy táskában lehet vinni, amelyből az állat az utazás alatt nem tud kiszabadulni. Minden egyéb esetben az állat életkorától, fajtájától és méretétől függetlenül csak úgy szállítható kutya, ha póráz és felcsatolt szájkosár vagy pofaszorító van rajta, ami megakadályozza azt, hogy a kutya másokat megharapjon vagy fogával a járművön bárkiben vagy bármiben kárt tegyen. Kutyát kézben is lehet szállítani, de szintén csak pórázzal és felcsatolt szájkosárral.

A nagyobb kutyáknak jegyet is kell venni

Az ebek számára az adott távolságra érvényes teljes árú menetjegyet vagy havi kutyabérletet kell vásárolni. A kutyabérlettel egy kutya szállítható. A bérletszelvény csak az arckép helyén "EB" felirattal ellátott érvényes általános bérletigazolvánnyal együtt használható, amelynek sorszámát a vásárláskor meg kell adni. A zárt kutyaszállító dobozban, kézipoggyászként szállított ebnek nem kell külön jegyet vagy bérletet vásárolni.

Ezen kívül díjmentesen utazhatnak a rendőrségi szolgálati kutyák és a megkülönböztető jelzéssel ellátott vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő, hangot jelző, rohamjelző és személyi segítő kutyák. Fontos továbbá, hogy egy utas csak egy kutyát szállíthat.

A mozgólépcső a legveszélyesebb

A szakemberek kiemelten fontosnak tartják felhívni a figyelmet a mozgólépcső helyes használatára, hiszen az a kutyák számára az elsődleges balesetforrás. A szerkezet becsípheti az állat lábát, letépheti róla a szőrt vagy a körmöt. Ezért a kutya biztonsága érdekében, mozgólépcsőn a kutyákat kézben kell szállítani, különösen a fel- és lelépéskor. Nagyobb testű, nehezebb kutyával az állomáson szolgálatot teljesítő személyzetnek történő bejelentés után, a tartalékban lévő, álló mozgólépcsőt kell igénybe venni, amennyiben ez lehetséges.

Az utasnak közlekedéskor mindenképpen magával kell vinnie a kutya érvényes oltási bizonyítványát, és azt kérésre fel kell mutatnia.

(MTI nyomán)

Hozzászólások