Keresés
-18O
Budapest
2021.03.05., péntek (Adorján, Adrián)

Ligetvédők: blöff a fák átültetésének bejelentése

MTI- 2016.07.14. 13:52
553
A Ligetvédők szerint nem több mint blöff a Városliget Zrt. műszaki igazgatójának bejelentése, hogy egyetlen egészséges fát sem vágnak ki a jövőben a Liget Budapest projekt építkezései miatt a Városliget területén, és az érintett fákat átültetik.

A szervezet arra reagált, hogy Sághi Attila a Lokál című napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjújában azt mondta: a Liget projekt a Városliget több mint 7000 fája közül 150-200-at érint. Úgy fogalmazott: mivel ezek javarészt sem nem öreg, sem nem értékes fák, úgy tervezték, hogy kivágják őket. A tiltakozások hatására viszont az a döntés született, hogy mostantól egyetlen egészséges fát sem vágnak ki az építkezés miatt, hanem a problémás helyen álló fák mindegyikét átültetik a Ligeten belül

A Ligetvédők szerint a bejelentésnek "nyilvánvalóan kommunikációs szerepe van", és "ez az átültetési pávatánc nagyon sokba fog kerülni a budapestieknek és nem több mint blöff".

Forrás:MTI/Marjai János

A szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy a bejelentés szerint az egészséges fákat nem fogják kivágni, vagyis "előtérbe kerülnek majd azok a szakértők, akik jó pénzért és meggyőződésből kiadják majd az összes szabálytalanul kivágandó fának a beteggé nyilvánító szakvéleményt". Megjegyezték: a beteg és balesetveszélyes fa esetén nem kell fakivágási engedélyt kérni, csak be kell jelenteni.

Hozzátették: az átültetés - ha nyáron végzik - a fa biztos halálát jelenti, elenyésző a sikerrel átültethető fák száma, "de bizonyára jó bevétel lesz a haveri kertészeti cégeknek". Így szerintük nincs értelme a Városliget területén belüli átültetésnek, hiszen az építkezések és közműfektetés nem teszik majd lehetővé a folyamatos gondozásukat, öntözésüket, kímélésüket. Ha Budapesten bárhová máshová átültetik őket és fél évre rá elszáradnak, elrohadnak, az meg már nem lesz hír - jegyezték meg.

Hozzászólások