Keresés
-18O
Budapest
2021.03.08., hétfő (Zoltán)

Lebontják az egykori villamos teherelosztó épületét a Várban

Offmedia- 2016.07.20. 18:33
1197
A kormány az állami tulajdonú, 1979-ben átadott, beton és üveg homlokzatú épület lebontásáról döntött.

Forrás:MTI/Szigetváry Zsolt

Az épület bontásáról a fejlesztési miniszter gondoskodik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján, a költségeket pedig a nemzetgazdasági miniszternek kell biztosítania.

Bár a várnegyedben felhúzott modern épület megosztó és évek óta kihasználatlan, a Magyar Építészek Szövetsége és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága is ellenzi a döntést, amit közleményben jeleztek az elmúlt napokban.

"A Virág Csaba által tervezett, évek óta elhanyagoltan álló épület építésének idején, 1978-ban bátran vállalta korának "nemzetközi szellemiségét" – áll a Krizsán András, a MÉSZ elnöke által aláírt közleményben.

A villamos teherelosztó épületét anno a II. világháború utáni foghíjbeépítések részeként húzták fel a várnegyedben. "A foghíjbeépítések között ebből a korszakból ez az egyetlen megvalósult épületünk, elbontásával pótolhatatlan veszteség érné építészetünket és történetét" - írja az ICOMOS. Hozzáteszik: nem véletlen, hogy a Budai Várnegyed a korábbi kortárs építészeti beavatkozásokat is tartalmazó állapotában lett világörökség 1987-ben. A megoldási lehetőségek határát feszegető, sík üveghomlokzata miatt is sokak számára nehezen elfogadható látványt nyújtó, Virág Csaba tervei alapján 1979-ben emelt budavári Országos Villamos Teherelosztó egyike ezeknek az építészeti alkotásoknak, így korának fontos és értékes dokumentuma.

Hozzászólások