Keresés
-18O
Budapest
2021.01.20., szerda (Fábián, Sebestyén)

Kisebbségi és Migrációs Intézet alakul Budapesten

Szaghmeiszter Máté- 2016.04.04. 15:23
482
Budapesten lesz a székhelye az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia Kisebbségi és Migrációs Intézetének - közölte Nikházy Gábor igazgató.

Forrás:Getty images

Nikházy Gábor felidézte: 2015 márciusában nevezték ki a salzburgi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (European Academy of Science and Arts) Kisebbségi Bizottságának élére, 2016 februárjában pedig megbízták a Kisebbségi és Migrációs Intézet vezetésével. A személyi és infrastrukturális keretek kialakítása után, 2016 végén kezdheti meg működését az intézet, ahová az akadémia szervezeteinek javaslata alapján 20 főállású munkatársat vesznek fel, többnyire olyan országokból, ahol a kisebbségi probléma megmutatkozik - mondta az igazgató, aki szerint nagy siker Magyarország számára, hogy az intézet budapesti székhellyel alakulhat meg.

Nikházy Gábor hangsúlyozta: Európa ötszáz éve nem volt ilyen jellegű kihívás előtt, mint most a migráció miatt, és az intézet létrehozásának is az a célja, hogy mélyebb értelmet adjon a most zajló folyamatoknak. Az 1990-ben alapított Európai Tudományos és Művészeti Akadémiának vezető európai politikusok mellett Nobel-díjas tudósok és világhírű művészek, valamint a magyar szellemi élet számos kiválósága is tagja. A szervezet 30 országban fejti ki működését, hat szekciója átfogja a tudomány és a művészet számos területét. A pártpolitikától mentes civil szervezet elsődleges célja Európa békéjének védelme és kultúrájának megőrzése, gyarapítása.

MTI

Hozzászólások