Keresés
-18O
Budapest
2020.11.30., hétfő (András, Andor)

Ki legyen a köztársasági elnök?

Offmedia- 2016.05.18. 16:10
665
Mert hogy Áder János biztosan nem lesz az, ezt Rubovszky György, a parlament Igazságügyi Bizottságának KDNP-s elnöke kotyogta el merő véletlenségből a Hír TV bekapcsolt kamerái előtt.

Rubovszky ereiben sajnos (szerencsére?) nem hangtechnikusi vér csörgedez, így úgy gondolta, hogy a kamera „ezt a mennyiségű hangot csak nem tudja rögzíteni”, pedig dehogynem, így egy kremlinológiai remekkel gazdagodott a magyar politikai közösség, itt meg is lehet tekinteni a Hír TV riportjában:


Rubovszky szavaiból - amellett, hogy nem technikai zseni, és nem is gondolta, hogy szavai nyilvánosságra kerülnek: amikor szavaival szembesítették, nagyjából aljas tolvajoknak nevezte a hírtévéseket - egyértelműen kitűnik, hogy a köztársasági elnök személyéről is egyedül maga Orbán Viktor dönt, ami persze eddig is egyértelmű volt, de mégis más ezt egy országgyűlési képviselő szájából hallani. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke persze egyből azt válaszolta, hogy a köztársasági elnök választását az Alaptörvény szabályozza, abba csak az Országgyűlésnek van beleszólása, stb., stb., de hát ezt azért nehogy komolyan vegyük.

Szóval Orbán nem akarja Ádert, pedig, ahogy Rubovszky is elmondta, aligha lehet köztársasági elnök a Fidesz mellett „ennél ügyesebben... egyetlen egy lényeges kérdést nem adott vissza úgy, hogy megakadályozta volna.” Igazából nem nagy meglepetés, hogy Áder nem marad, már négy évvel ezelőtt, Schmitt Pál bukásakor is csak amolyan kompromisszumos megoldás volt, és ő maga is egy ciklust vállalt, főleg azért, mert Kövér László nem állt kötélnek.

A lehetséges utódok között most is Kövér áll az első helyen, Áderrel szemben benne maradéktalanul megbízik Orbán. Kövért a Heti Válasz elemzése alapján főleg az zavarja, hogy nem akar sokat utazni, illetve nem érzi úgy, hogy az ő személye ki tudná fejezni a nemzet egységét - ami a köztársasági elnök egyik feladata, és Schmitt is azért mondott le végül, mert elvesztette ezt a képességet. Elvileg ha nagyon muszáj, most vállalja majd, de egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy Orbán fejében elindul majd egy köztársasági elnöki casting.

Kövér mellett szóba került még Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter is, mint joker-jelölt, aztán azt se felejtsük el, hogy a Jobbik nemrég bedobta a köztudatba a közvetlen államfőválasztást, és ettől annyira még a baloldal sem idegenkedne, sőt, a Fidesz sem mondott nyíltan ellent, csak éppen most nem ez az érdekük. Simán lehet, hogy jövőre újabb átmeneti elnök érkezik, aztán megreformálják az egész rendszert - akár kormányzati akarattal, akár mondjuk egy népszavazás útján.

Ettől még persze meglehetősen szomorú az, hogy nagyjából Schmitt magasságában sikerült a köztársasági elnöki intézményt is teljesen kiüresíteni, és puszta hatalomtechnikai eszközzé silányítani a nemzet első emberének személyét, úgy, ahogy sok mindent, vagy újabban például a népszavazást is.

Ámde fanyalgó kerékkötés helyett vegye át a konstruktivizmus a főszerepet, a hatalmat segítendő a Te döntésedre bízzuk, kedves választó olvasó, hogy kit látnál szívesen az államfői székben. Tapsoljuk vissza Schmitt Pált? Ha már a nemzet egységét amúgy sem sikerül kifejezni, akkor a nők szoruljanak háttérbe, és legyen Ákos? Esetleg a rock és a jobboldal hanyatlik, és legyen újra Dopeman az alternatíva? Netán átlátsz a szitán, Rubovszky csak terel, magát akarja elnökként, és még egyet is értesz vele? Legyen minden Orbán? Szavazz!

Ki legyen a köztársasági elnök?
Áder
Kövér
Balog
Schmitt
Ákos
Dopeman
Rubovszky
Orbán
Más, írd meg kommentben ;)
quizmaker


Szlovik Péter írása

Hozzászólások