Keresés
-18O
Budapest
2021.01.28., csütörtök (Károly, Karola)

Kényszergyógykezelésre ítélték a férfit, aki meggyilkolt egy adóellenőrt

MTI- 2016.09.09. 11:59
515
A Fővárosi Törvényszék pénteken jogerős ítéletet hozott a férfi ügyében, aki még tavaly februárban késsel támadt két NAV-ellenőrre Budapesten, egyikük a helyszínen életét vesztette.

A vádlott évek óta tudathasadásos személyiségzavarban szenved, ezért az elsőfokú bíróság úgy ítélte meg, hogy nem állapítható meg a büntetőjogi felelőssége, és felmentette a férfit a különös kegyetlenséggel, hivatalos személy sérelmére, hivatalos eljárás alatt, több emberen elkövetett emberölés kísérletének vádja alól. Egyben elrendelte a kényszergyógykezelését és a férfi egészségi állapotának félévenkénti felülvizsgálatát. Az ítéletet az ügyész, a védő és a vádlott is elfogadta, így az pénteken jogerőre emelkedett.

A NAV két ellenőre azért ment 2015. február 23-án egy XX. kerületi társasházi lakásba - ahol a vádlott együtt lakott a szüleivel - mert a férfi nagyobb adótartozást halmozott fel. A 35 éves férfi azonban nem kívánt együttműködni a hivatalos eljárásban, a sértettek táskáját és dossziéit kidobálta az udvarra, majd két - 19 centiméteres - késsel támadt az ellenőrökre, akiket a lakásban és az udvaron szurkált meg. Az ellenőrök nem tudtak elmenekülni a zárt udvarból. Az egyiküket a nyakán és a felsőtestén összesen 24-szer szúrta meg, ő a helyszínen meghalt. Társát, akit szintén számos szúrás ért a felsőtestén, a mentők életveszélyes állapotban vitték kórházba.

Forrás:iStock/Getty

Az az ellenőr, aki túlélte a támadást, a szakértő véleménye szerint depresszióban szenved a bűncselekmény óta, poszttraumás stressz zavarral és önértékelési zavarral küzd, és szorongáscsökkentőket kell szednie, pszichiátriai kezelésre szorul, esetében 40 százalékos rész-egészségkárosodást lehetett megállapítani.

A gyilkossággal vádolt férfi már korábban is állt pszichiátriai kezelés alatt kényszerképzetei, téveszméi és agressziója miatt, és jelenleg is ideiglenes kényszergyógykezelés alatt áll. 2001-ben életveszélyt okozó testi sértés miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A pénteki tárgyaláson elhangzott:

azt mondta a kiérkező rendőröknek, hogy ő egy zsoldos, az ellenőrök pedig felderítők voltak, akiket ki kellett végeznie.

Az ügyész perbeszédében kitért arra, hogy a vádlott tudathasadásos elmebetegsége, paranoid skizofréniája, téveszméi és agresszív magatartása évek óta fennáll, a bűncselekmény elkövetésekor képtelen volt felismerni tettének társadalomra veszélyességét, így nem állapítható meg a büntetőjogi felelőssége. Ezért indítványozta a vádlott felmentését és kényszergyógykezelésének elrendelését.

A védő csatlakozott ehhez az indítványhoz, azt mondta:

bár az orvosok megállapították a férfi betegségét, hiba volt őt kiengedni a korábbi kényszergyógykezelésről.

Közölte, a vádlott nem szedte a gyógyszereit, a bűncselekmény elkövetésekor sem volt beszámítható állapotban. A vádlott az utolsó szó jogán azt mondta, megbánta, amit tett.

(MTI nyomán)

Hozzászólások