Keresés
-18O
Budapest
2020.09.25., péntek (Eufrozina, Kende)

Jövő hétvégén zöldbe borul a város

Helstáb Laura- 2016.03.13. 15:14
327
Felvonulással és fesztivállal ünneplik a Budapesten az ír nemzeti ünnepet, Szent Patrik napját.

A 2012-es felvonulás
Forrás:hbphoto.hu

Hatodik alkalommal rendezik meg március 20-án a Szent Patrik napi felvonulást és fesztivált Budapesten. Az ünnepségen idén több mint 15 együttes fog ír zenét játszani, a felvonulás végállomásán pedig változatos zenei, táncos, gyermek, családi és gasztronómiai programok várják a résztvevőket.

A gyülekezőket zsonglőrök, zenészek és ír vadászkutyák fogadják 13 óra 30 perctől az V. kerületi Szabadság téren, ahonnan 15 órakor indul el a zöldbe öltözött menet az Andrássy út érintésével a belvároson keresztül. A felvonulás végállomása az Instant Klub, ahol a saját hangszereiket elhozók be is kapcsolódhatnak a zenélésbe.

A Közép-Európa egyik legnagyobb Szent Patrik napi ünnepségének számító felvonulást 2011-ben szervezték meg először Budapesten mintegy 500 fő részvételével, 2013-ban már több mint 1400-an vettek részt a meneten.

Forrás:Facebook/St Patricks Day Budapest

Szent Patrik (385-461) eredetileg walesi nemesi család sarja volt, 16 éves korában azonban tengeri kalózok Észak-Írországba hurcolták, ahol rabszolgaként juhokat őrzött hat éven át. Eközben megtanulta az ír nép nyelvét és szokásait. Kiszabadulva Galliában tanult, majd I. Celesztin pápától engedélyt kapott, hogy Írországban igehirdető legyen. Rövid idő alatt csaknem az egész sziget kereszténnyé lett. Mivel ő alapította meg a működőképes kelta-ír egyházat, Írország apostolának is nevezik. Szent Patrik napja Írországban nemzeti ünnep, de szerte a világon ünneplik írek és nem írek, keresztények és nem keresztények egyaránt. Ilyenkor az emberek ír ételeket esznek, ír italokat isznak és lóherét tűznek ki a ruhájukra vagy teljesen zöldbe öltöznek.

Címlapfotó: www.hbphoto.hu

Forrás: MTI

Hozzászólások