Keresés
-18O
Budapest
2021.01.23., szombat (Zelma, Rajmund)

Jövő héttől kezdik irtani a szúnyogokat

MTI- 2016.06.10. 20:00
761
Jövő héten kezdődik az országos szúnyogirtás - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság .

A központi finanszírozású "országos szúnyoggyérítési program" hétfőn kezdődik azokon a területeken, ahol a legtöbb vérszívó rovar található. Az aktuális heti ütemterv péntektől folyamatosan elérhető lesz a katasztrófavédelem honlapján - írta az OKF, de mint megjegyezték: az időjárás befolyásolhatja a kivitelezést, ezért az ütemtervek az időjárási körülmények (vihar, hőség) függvényében változhatnak.

Mint írták: idén is kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az érintett területeken a méhészek időben értesítést kapjanak a munkálatok helyszíneiről és időpontjairól. A légi kivitelezés az esti órákban lesz, míg a földi módszerrel történő munkavégzést naplementekor kezdik annak érdekében, hogy a szúnyoggyérítés hatékony legyen és minél kisebb kockázatot jelentsen a méhekre - írta az OKF. Mint kiemelték: az irtáshoz kizárólag az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által engedélyezett szereket használnak, amelyek a "melegvérű élőlényekre", így az emberre és a háziállatokra semmilyen veszélyt nem jelentenek.

Az OKF közleményében kitért arra is, hogy a tavaly folytatott vizsgálatok során az ország déli és nyugati megyéiben elszórtan új szúnyogfajokat, így például a tigris- és a bozótszúnyog eseti jelenlétét is kimutatták. Az erre vonatkozó vizsgálatok idén is folytatódnak majd az országos szúnyoggyérítési program keretében. "A cél az, hogy időben észleljük az invazív (könnyen elterjedő) fajok megjelenését és még meghonosodásuk előtt hatékonyan léphessünk fel ellenük" - fogalmazott az OKF.

Hozzászólások